VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: rechtsback

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: rechtsback

19-05-2021 12:00
158

Het is weer tijd voor het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar! Jullie mogen iedere dag één speler per positie nomineren: dit keer zijn de beste rechtsbacks van het Eredivisie-seizoen 2020/2021 aan de beurt.

Devyne Rensch (Ajax)
Ploeggenoot Ryan Gravenberch – hem komen we ongetwijfeld nog tegen in een latere editie van deze reeks – stal de show en is verkozen tot Ajax-talent van het jaar, maar eigenlijk is Rensch dé Amsterdamse revelatie van dit seizoen. Voor dit seizoen was hij nog een grote onbekende, maar de back zag collega Noussair Mazraoui tijdelijk wegvallen en heeft sindsdien volop ervaring op kunnen doen. Rensch hield zich uitstekend staande, alsof hij al jarenlang meedraait.

Denzel Dumfries (PSV)
Het was een kleine verrassing dat hij er een derde jaartje aan vastplakte bij PSV, na twee ijzersterke seizoenen. Nu lijkt het dan toch echt tijd voor een toptransfer: de vaste rechtsback van het Nederlands elftal kan zich mooi in de kijker spelen tijdens het EK. De onvermoeibare aanjager van PSV was goed voor zes assists en heeft zelfs het hart van René van der Gijp veroverd: een groter compliment kun je een noeste rechtsback eigenlijk niet geven...

Eli Dasa (Vitesse)
Eén van de unsung heroes van Vitesse, dat een uitstekend seizoen heeft bekroond met Europees voetbal. Dasa bestreek dit seizoen de volledige rechterflank van Vitesse en was een belangrijke schakel in de 5-3-2 van trainer Thomas Letsch. Het Israëlische loopwonder – niet geheel verrassend liggen zijn roots in Ethiopië – kon zes assists in dertig competitieduels noteren: geen slecht moyenne.

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Eén van de lichtpuntjes in een voor Feyenoord teleurstellend verlopen seizoen. Geertruida heeft het op alle posities achterin al eens mogen proberen, maar heeft onder Dick Advocaat zijn plekje als rechtsback veroverd. De verdediger heeft een solide seizoen achter de rug en bleek bovendien in aanvallend opzicht van toegevoegde waarde, getuige zijn vijf goals en twee assists.

Hidde ter Avest (FC Utrecht)
Medio januari stond FC Utrecht teleurstellend tiende en kwamen de supporters verhaal halen na een verloren uitwedstrijd tegen Vitesse. Daarna werd Ter Avest opgepikt bij Udinese en begon het langzaam maar zeker te draaien: er werd sindsdien nog maar drie keer verloren en FC Utrecht mag nu strijden om een Europees ticket. Ter Avest vertolkte in Udine een bijrol, maar is na zijn rentree in de Eredivisie helemaal opgebloeid. Zijn twee goals en drie assists waren een mooie bonus.

Milan van Ewijk (ADO Den Haag)
Ook de rechtsback van de nummer laatst verdient een eervolle vermelding. Vorig seizoen werd hij na de Engelse invasie onder Alan Pardew – tot ieders verrassing – bij SC Cambuur gestald, maar Van Ewijk ging na terugkomst in Den Haag rustig door met waar hij gebleven was. De jonge back had dit seizoen liefst 37 medespelers naast zich, maar was de constante factor van het dolende ADO. En dat is knap, als je je bedenkt dat hij twee jaar terug nog bij de amateurs van Excelsior Maassluis speelde. Komend seizoen mag Van Ewijk het een treetje hoger proberen: sc Heerenveen heeft hem vastgelegd.