VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: centrale verdedigers

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: centrale verdedigers

20-05-2021 12:00 Laatste update: 12:04
96

Het is weer tijd voor het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar! Jullie mogen iedere dag jullie stem uitbrengen: dit keer zijn de beste centrale verdedigers van het Eredivisie-seizoen 2020/2021 aan de beurt.

Jurriën Timber (Ajax)
Perr Schuurs leek dit seizoen zijn plekje te veroveren in het hart van de Ajax-defensie, maar niets was minder waar. Timber streefde hem voorbij en is niet meer weg te denken uit de basis. Hij is niet de langste centrale verdediger (1.82 meter), maar met zijn timing en lef weet hij toch het merendeel van zijn duels te winnen. Nu lonkt zelfs Oranje.

Wedden

Meer odds

Jordan Teze (PSV)
Teze veroverde pas dit seizoen als centrale verdediger een basisplaats bij PSV, maar de volwassenheid in zijn spel valt op. Hij coacht moeiteloos medespelers en met zijn snelheid is hij ook nog eens uitermate geschikt voor het pressingvoetbal dat Roger Schmidt voor ogen heeft. Volgend seizoen zou de speler van Jong Oranje Denzel Dumfries kunnen vervangen als rechtsback.

Danilho Doekhi (Vitesse)
Zijn oom Winston Bogarde bracht hem de fijne kneepjes van het vak bij en samen met Jacob Rasmussen was Doekhi dit seizoen het slot op de deur bij Vitesse. Met zijn sobere spel springt hij niet vaak in het oog bij de Arnhemmers, maar coach Thomas Letsch noemde hem 'één van de beste verdedigers in Nederland'. Vooral vanuit Groot-Brittannië is nu interesse.

Riechedly Bazoer (Vitesse)
Bazoer werd door Letsch omgeturnd tot verdediger, maar hij werd in de rug wel gesteund door Doekhi en Rasmussen. Daardoor mocht de zesvoudig international van achteruit het Arnhemse spel maken en dat ging hem uitstekend af. Nu vindt de oud-speler van onder meer PSV en Ajax het tijd voor de volgende stap, zo gaf hij te kennen.

Ko Itakura (FC Groningen)
Itakura is één van de steunpilaren achter het succes van FC Groningen dit seizoen. Met de 24-jarige Japanner incasseerde het team van trainer Danny Buijs slechts 37 treffers in de Eredivisie. Het succes van Itakura heeft wel een keerzijde: het is zeer de vraag of Manchester City hem nog een jaar bij Groningen onderbrengt, of dat een stap hogerop wacht.

Daley Blind (Ajax)
Kenneth Perez noemde hem het 'bindmiddel' en 'de ergste speler die Ajax kon verliezen'. Blind was met zijn passes van achteruit ook dit seizoen weer van grote waarde voor de ploeg van coach Erik ten Hag. Het gemis van de veelzijdige linkspoot werd onder meer duidelijk tijdens de dubbele ontmoeting met AS Roma in de Europa League.

Lisandro Martínez (Ajax)
Martínez kende een sterk debuutseizoen bij Ajax, maar vond zichzelf deze jaargang plots terug op de bank. In januari kwam zijn antwoord. Hij dwong zijn plekje af en is met zijn wapens belangrijk voor de Amsterdammers: hij voegt grinta toe en weet het gemis van Blind enigszins te compenseren. De beloning volgde recent met een uitnodiging voor het Argentijns elftal.

Olivier Boscagli (PSV)
Een jaar geleden was Boscagli wel zo'n beetje afgeschreven door zijn weifelende optredens als linksback, maar dit seizoen was hij één van de verrassingen in Eindhoven. De Monegask vertolkt met zijn voetballende kwaliteiten een hoofdrol in de as bij PSV. Dat deed hij voornamelijk als centrale verdediger, maar de laatste maanden ook als middenvelder.

Marcos Senesi (Feyenoord)
Senesi is een ware hit in De Kuip sinds hij in 2019 overkwam van San Lorenzo. De Argentijn is een voetballende verdediger, die al meer dan eens opviel met een wondergoal namens Feyenoord. De kans dat hij komende zomer vertrekt is groot: hij vertegenwoordigt een forse transferwaarde en zou in de belangstelling staan van clubs uit Spanje en vooral Italië.

Ahmed Touba (RKC Waalwijk)
Touba was al snel niet meer weg te denken uit de defensie van RKC, dat beduidend minder tegendoelpunten kreeg dan de concurrentie in de kelder van de Eredivisie. De 23-jarige Belg, die in de jeugd voor Club Brugge speelde, maakte verdedigend indruk, maar wist ook drie keer te scoren. Komende zomer moet hij een belangrijke keuze maken: wat wordt de volgende stap?