Emmen degradeert na strafschoppenserie in zenuwslopende clash met NAC

20-05-2021 23:41 Laatste update: 23:45
485

FC Emmen is na een zenuwslopende wedstrijd tegen NAC gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. De Drentenaren waren een stuk gevaarlijker en beter dan NAC. Toch stond na 120 minuten de gelijke stand op het bord, waardoor er een penalty's genomen moesten worden. In de strafshoppenserie trok NAC aan het langste eind.

Aan de Oude Meerdijk vochten Emmen en NAC om een plekje in de finale van de play-offs. Emmen had vanaf minuut één het meest de bal, maar kon moeilijk door de gesloten NAC-defensie breken. In de zestiende minuut was het aan de andere kant raak: Tom Haye zette met een geweldige crosspass een vloeiend lopende NAC-aanval op. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Lex Immers terecht, die dichtbij het doel de 0-1 binnen kon tikken.

Dat was ook de stand bij rust. Het eerste deel na de pauze bleef het spelbeeld vrijwel hetzelfde: Emmen had de bal, maar creëerde niet veel grote kansen. In de slotfase kwam daar echter verandering in. Rond de tachtigste minuut was Michael de Leeuw met een hard schot niet ver verwijderd van de gelijkmaker. Een paar minuten later was het wél raak. NAC-verdediger Ramon Hendriks zette zijn schouder bij een voorzet ongelukkig tegen de bal, waardoor hij zijn eigen doelman verschalkte: 1-1.

Vanaf dat moment werd Emmen steeds gevaarlijker, terwijl NAC juist verder wegzakte. In de 84ste minuut was Caner Cavlan erg dichtbij de voorsprong voor Emmen, alleen schoot de linksback de bal rakelings naast. Ondanks dat Emmen nog een aantal keer gevaarlijk werd voor de goal van NAC, lukte het de formatie van Lukkien niet om nog te scoren in de reguliere speeltijd, waardoor er verlengd moest worden.

In het eerste bedrijf van de verlenging was Emmen wederom de gevaarlijkste ploeg. Toch kreeg NAC ook een kans, na een kopbal van Mario Bilate. De tweede helft van de verlenging was opnieuw redelijk eentonig, doordat Emmen constant domineerde. De Drentenaren kregen kans op kans, maar faalden ook keer op keer om die mogelijkheden te verzilveren tot een bevrijdende voorsprong. Daardoor moest een strafschoppenserie zorgen voor de beslissing.

NAC kwam als winnaar uit de bus in die strafschoppenserie. Door een gemiste strafschop van Keziah Veendorp zat NAC op rozen: de verdediger schoot de bal bijzonder zwak in. Dion Malone miste zijn strafschop echter ook, waardoor Sergio Peña de stand gelijk kon trekken voor Emmen in de penaltyreeks. Dat lukte de Peruaan echter niet: ook hij miste. Mounir El Allouchi maakte de beslissende strafschop, waardoor Emmen degradeert.

Door de overwinning, neemt NAC het in de finale van de play-offs op tegen NEC, dat eerder op de avond afrekende met Roda JC. De winnaar van dat treffen grijpt het állerlaatste Eredivisie-ticket voor volgend seizoen.