'Stond niet te juichen als Derksen mijn naam noemde, maar ik koester geen wrok'

'Stond niet te juichen als Derksen mijn naam noemde, maar ik koester geen wrok'

22-05-2021 10:00
58

Willem ll-aanvoerder Jordens Peters maakte woensdag bekend dat hij na vijftien jaar stopt als profvoetballer. Het besef is er nog altijd niet, vertelt hij aan VoetbalPrimeur. We spraken Peters over zijn veelbesproken besluit, zijn laatste wedstrijd, de toekomst én de kritiek van Johan Derksen.

In het afscheidsinterview met de clubkanalen van Willem II vertelde Peters dat het besef nog niet was doorgedrongen dat hij geen voetballer meer is. Een paar dagen later is dat niet anders. "Het is nog steeds niet echt geland", vertelt hij. "De aandacht voor mijn beslissing is de laatste dagen ook zó groot geweest, waardoor ik nog maar weinig tijd heb gehad om erover na te denken."

Bijzondere laatste wedstrijd
De cruciale thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1), waarin Willem II handhaving veiligstelde, was het laatste duel van Peters. De 34-jarige aanvoerder, die in totaal negen jaar bij de Tilburgse club speelde, stond maar een halve minuut op het veld en raakte geen bal. Daar heeft Peters echter geen moeite mee. "Ik kijk er eigenlijk met een heel positief gevoel op terug. Ik ben blij dat ik het zo kan afsluiten voor mezelf, al was het maar heel kort. Mijn knie was die week erg slecht, dus ik heb er geen probleem mee dat het niet veel langer duurde."

Na de wedstrijd vierde de Willem II-selectie feest met de supporters. Peters realiseerde zich langzaam dat dat de laatste keer zou zijn. "Ik dacht toen wel: dit is de laatste keer dat ze me toezingen. Dat zorgt ervoor dat je ervan geniet. Ik voelde echt de waardering van de fans."

'Juiste moment om te stoppen'
Het moment met de Willem II-aanhang zorgde echter niet voor twijfel bij Peters. "Mijn hoofd zal altijd wel twijfelen, maar het is het juiste moment om te stoppen, vooral fysiek gezien. Mijn linkerknie heb ik echt maximaal belast."

Peters liep 3,5 jaar geleden een zware knieblessure op en sindsdien is hij nooit meer helemaal de oude geworden. "Acht van de tien artsen zeiden na die blessure dat ik nooit meer op betaald voetbalniveau terug zou komen. Ik heb de seizoenen daarna altijd als een bonus gezien. Ik wist ook wel dat die knie er uiteindelijk voor zou zorgen dat ik moest gaan stoppen. Ik ben nu op een mooie leeftijd. Het wordt ook niet meer beter, zo eerlijk moet ik zijn. Dan is dit een mooi moment om het voor gezien te houden."

Peters was eigenlijk van plan om vorig seizoen, het jaar waarin Willem II Europees voetbal behaalde, al zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. "Dat seizoen ging alleen fantastisch, ook met mij persoonlijk", legt Peters uit. "Ik heb toen alle wedstrijden gespeeld. Ik voelde me ook fit, ondanks dat de knie het zwaar had. Uiteindelijk verlengde ik mijn contract met een jaar. Ik wist altijd dat de kans groot was dat dit mijn laatste jaar zou worden."

In verschillende interviews beweerde Peters echter dat hij juist níét met stoppen bezig was. "Ik wilde niet van tevoren de handdoek al in de ring gooien, omdat mijn knie me ook heel vaak heeft verbaasd", zegt hij. "Als je tegen jezelf zegt: ik ga stoppen, dan accepteert je lichaam dat ook. Ik heb dus heel lang verteld dat ik niet aan stoppen dacht, terwijl het in mijn achterhoofd wel speelde."

'Juichte niet toen Johan Derksen me noemde'
Peters is bijzonder geliefd door de Willem ll-aanhang, maar heeft ook stevige kritiek op zijn bordje gekregen. Veronica Inside-analist Johan Derksen stak de laatste jaren niet onder stoelen of banken dat hij het niet zag zitten in Peters. Zo vroeg hij zich eerder dit seizoen af 'waarom Peters nog betaald voetbal speelt'.

"Als iemand kritiek op je levert, is dat natuurlijk nooit leuk", vertelt Peters daarover. "Johan Derksen brengt ook veel teweeg in de voetbalwereld. Na de bekerfinale is hij over mij begonnen. Als je dan eenmaal in de schijnwerpers staat, is de kans groter dat er kritiek komt."

"Ik stond dus niet echt te juichen als Derksen mijn naam noemde, maar ik kijk het programma zelf soms ook", gaat hij verder. "Daar komen gewoon heel veel mensen aan de beurt. Ik koester helemaal geen wrok richting hem. Als je een voetballer bent geweest en Johan Derksen heeft je nooit genoemd, dan heb je eigenlijk niet meegedaan", zegt Peters lachend.

'Komende weken om tafel met Willem II'
Over de toekomst van Peters is nog niets duidelijk. De kans is aanwezig dat hij actief blijft bij Willem II. "Toen ik de club vertelde dat ik zou stoppen, zeiden ze al vroeg dat ze me wilden behouden. We hebben daar op dit moment alleen nog niet echt over gepraat. We hebben dat constant uitgesteld door de stand op de ranglijst. De komende weken zullen we eerst even nagenieten en daarna een aantal keer om tafel gaan."

Peters heeft al wel een idee wat hij zou willen doen bij Willem II, mocht hij blijven. "Ik denk wel dat de organisatorische kant het beste bij me zou passen. Ik heb niet echt een functie in gedachten, maar ik hoop dat Willem II me de ruimte geeft om mee te kijken, veel te leren en eventueel te kijken wat er in de toekomst bij me zou passen. Ik zal het in de praktijk moeten gaan ervaren", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)