VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: controlerende middenvelders

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: controlerende middenvelders

22-05-2021 12:00 Laatste update: 12:09
76

Het is weer tijd voor het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar! Jullie mogen iedere dag jullie stem uitbrengen: dit keer zijn de beste controlerende middenvelders van het Eredivisie-seizoen 2020/2021 aan de beurt.

Ryan Gravenberch (Ajax)
De vorige twee seizoenen mocht Gravenberch al een aantal keer ruiken aan Ajax 1. Dit seizoen beleefde de negentienjarige middenvelder zijn absolute doorbraak: hij is nu één van de belangrijkste spelers van trainer Erik ten Hag. Gravenberch is bijzonder comfortabel en kundig aan de bal, terwijl hij verdedigend ook zijn mannetje steeds meer staat. In de strijd om de VP Award eindigde Gravenberch al op een vierde plek.

Teun Koopmeiners (AZ)
Koopmeiners liet, net als in de drie seizoenen hiervoor, zijn meerwaarde zien bij AZ. Naast het feit dat de enkelvoudig Oranje-international verdedigend belangrijk was, kan hij in aanvallend opzicht indrukwekkende cijfers overleggen: hij was dit Eredivisie-seizoen goed voor vijftien doelpunten en vijf assists. Geen enkele speler in dit lijstje was bij meer goals betrokken. AZ lijkt Koopmeiners komende zomer wel kwijt te raken: de Castricummer 'denkt veel' aan een transfer.

Edson Álvarez (Ajax)
In de eerste seizoenshelft zat Álvarez vooral op de Ajax-bank, waardoor hij wilde vertrekken bij de club. De Amsterdammers lieten de 34-voudig international echter niet naar Valencia gaan, dat verregaande interesse in hem had. Dat bleek een heel goede keus: in de tweede seizoenshelft vocht Álvarez zich terug in het elftal en werd hij als stofzuiger van de ploeg vrijwel onmisbaar. De Mexicaan werd door zijn sterke comeback gedeeld vijfde in de strijd om de VP Award.

Joey Veerman (sc Heerenveen)
Bij Heerenveen was Veerman één van de lichtpuntjes in een redelijk grauw jaar. Als moderne controleur vervulde de Volendammer zijn verdedigende taken over het algemeen naar behoren en liet hij zich vooral gelden in aanvallend opzicht. Dit seizoen was de jeugdinternational bij in totaal zeventien doelpunten betrokken, wat een erg goed moyenne is voor 'een nummer zes'. Het lijkt waarschijnlijk dat Veerman komende zomer voor een nieuwe uitdaging gaat.

Azor Matusiwa (FC Groningen)
Reserve-aanvoerder Matusiwa was dit seizoen erg waardevol voor het goed presterende Groningen. De jeugdinternational, die regelmatig wordt vergeleken met N'Golo Kanté, werd ook erg gemist toen hij niet beschikbaar was wegens blessures: van de twaalf wedstrijden waar hij niet bij kon zijn, won Groningen er maar vier. Komende zomer mag Matusiwa met Jong Oranje meereizen naar Hongarije, voor het vervolg van het EK onder 21. Het is ook niet ondenkbaar dat de kleine middenvelder komende zomer vertrekt bij Groningen.

Abdou Harroui (Sparta Rotterdam)
Ook Harroui mag zichzelf komende zomer laten zien in de knock-outfase van het EK onder 21. De geboren Leidenaar maakte dit Eredivisie-seizoen indruk bij Sparta, waardoor zijn uitverkiezing niet meer dan logisch is. Mogelijk heeft Harroui zijn laatste wedstrijd voor Sparta afgelopen woensdag in De Kuip gespeeld, toen de Spangenaren met 2-0 verloren van Feyenoord: volgens de jeugdinternational hebben 'meerdere clubs' naar hem geïnformeerd.

Fredrik Midtsjø (AZ)
Midtsjø vormde dit seizoen samen met de eerder genoemde Koopmeiners een erg sterk blok op het AZ-middenveld. De Noor liet zich in aanvallend opzicht minder vaak gelden dan Koopmeiners, maar onderscheidde zich verdedigend dan weer vaker dan de AZ-captain. Midtsjø maakte afgelopen seizoen de meeste intercepties van alle AZ-spelers en staat op een negende plek van de Eredivisie-spelers op dat vlak.