NEC trekt Kleine Klassieker vlak voor tijd naar zich toe en is gepromoveerd

23-05-2021 19:51 Laatste update: 19:56
294

Het achttiende en laatste Eredivisie-ticket voor komend seizoen is een prooi geworden voor NEC. De Kleine Klassieker van zondagavond eindigde in 1-2, waardoor NEC na vier jaar weer terug is op het hoogste niveau: Jonathan Okita kroonde zich vlak voor tijd tot de held van de avond tegen NAC Breda.

Het Rat Verlegh Stadion bood zondag plaats aan 2500 supporters, die echter lawaai maakten voor tien. Ne een klein half uur viel het Bredase legioen echter even stil. NEC had via Jordy Bruijn de eerste grote kans gekregen en kwam in de loop van de eerste helft op voorsprong. Doelman Nick Olij tastte mis na een vrije trap van Bruijn en Cas Odenthal kopte de 0-1 binnen.

NAC zat niet bij de pakken neerzit en rook al snel aan de gelijkmaker: Kaj de Rooij en Marouan Azarkan wisten het doel van Mattijs Branderhorst echter nét niet te vinden. Okita zorgde op slag van rust bijna voor de 0-2, maar NAC ging in de tweede helft weer door met waar het gebleven was. De thuisploeg werd door het publiek naar voren gestuwd en bracht met Mario Bilate en Sydney van Hooijdonk twee aanvallers binnen de lijnen, waardoor NEC steeds verder terug moest.

Twintig minuten voor tijd werd de Bredase druk NEC te veel. Robin Schouten ontdeed zich van de inglijdende Bruijn en gaf voor, Van Hooijdonk gaf het laatste zetje: 1-1. NAC kon echter niet doordrukken en leek voor de tweede keer in vier dagen tijd te moeten verlengen. Okita besliste in de laatste minuut van de reguliere speeltijd echter anders. De nummer tien van NEC zette alles op zijn kop, door met een subtiele voetbeweging voor 1-2 te zorgen.

NAC was met stomheid geslagen en kon in de vier minuten durende extra tijd niets meer uitrichten. De Nijmegenaren hebben de cirkel na vier jaar rond gemaakt, nadat het in 2017 tegen uitgerekend NAC mis was gegaan.