Opdam: 'Ene oor in, andere oor uit: Van Bastens uitleg interesseerde me niet'

Opdam: 'Ene oor in, andere oor uit: Van Bastens uitleg interesseerde me niet'

26-05-2021 08:31
59

Woensdagmiddag wordt de definitieve EK-selectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt en dat brengt vervelende herinneringen naar boven bij Barry Opdam. In 2006 leek de toenmalige AZ-verdediger op weg naar deelname aan het WK in Duitsland, maar Opdam kreeg tot zijn ontsteltenis slecht nieuws te horen van bondscoach Marco van Basten.

De inmiddels 45-jarige oud-verdediger debuteerde in de zomer van 2005 voor Oranje en was een jaar lang een vaste waarde centraal achterin. In het voorjaar van 2006 speelde hij negentig minuten mee in een oefeninterland tegen Ecuador: die achtste interland bleek uiteindelijk zijn laatste. In mei van dat jaar kreeg hij een onheilspellend telefoontje van teammanager Hans Jorritsma. "Jorritsma vertelde dat bondscoach Marco van Basten me iets wilde zeggen", blikt hij terug in gesprek met De Telegraaf.

Opdam weet nog dat hij precies om 11.00 uur gebeld werd. "Daarom dacht ik aan een grap van mijn voetbalvrienden, die ik de dag ervoor in de kantine bij FC Lisse over het tijdstip van de bekendmaking van de selectie had verteld." Toen Van Basten later op de dag belde om het slechte nieuws over te brengen, stortte de wereld van de linkspoot in. "Ik had er geen rekening mee gehouden, alle kwalificatie-interlands gespeeld en niet verloren", aldus Opdam. "Niets kwam binnen, het ging het ene oor in en het andere uit. Niets kwam binnen, het ging het ene oor in en het andere uit. Van Bastens uitleg interesseerde me totaal niet."

Woensdagmiddag wordt bekend wie de 'opvolgers' van Opdam worden. Bondscoach Frank de Boer heeft 34 spelers opgeroepen, maar moet er nog acht af laten vallen voordat het EK begint.