VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: Ajax levert zeven man plus trainer, duo van AZ

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: Ajax levert zeven man plus trainer, duo van AZ

28-05-2021 12:00
171

De stemmenbussen zijn gesloten, wij hebben de bijna zestigduizend stemmen geteld en de VP-community heeft gesproken: het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar is bekend! Ajax is hofleverancier met zeven van de elf spelers: de landskampioen en bekerwinnaar levert bovendien de trainer. AZ vaardigt twee spelers af, Feyenoord en degradant VVV-Venlo maken het elftal compleet. Leuk feitje: zeven spelers uit dit elftal gaan ook naar het EK.

Keeper: Maarten Stekelenburg (Ajax)
Bijna tien jaar na zijn laatste Eredivisie-wedstrijd moest Stekelenburg er plotseling opnieuw staan, na de dopingschorsing van collega Andre Onana. De wisseling van de wacht verliep uiteindelijk zonder problemen en de 38-jarige Stekelenburg is door jullie beloond met 34 procent van de stemmen. Sparta-revelatie Maduka Okoye heeft op 26 procent van de stemmen kunnen rekenen en is als tweede geëindigd. Remko Pasveer bekroont zijn topseizoen bij Vitesse met 16 procent en de bronzen medaille: hij mag volgend jaar bij Ajax de strijd aangaan met de nummer één in deze categorie.

Rechtsback: Devyne Rensch (Ajax)
De cijfers zijn mooi afgerond in deze categorie. Precies de helft van alle stemmers sprak zijn voorkeur uit voor Rensch, die moeiteloos meedraaide met Ajax tijdens zijn allereerste Eredivisie-seizoen. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries kreeg één vierde van alle stemmen: een stuk minder dan zijn Ajax-collega, maar Dumfries houdt Lutsharel Geertruida (Feyenoord, dertien procent) wel onder zich.

Centraal duo: Jurriën Timber en Lisandro Martínez (beiden Ajax)
Het was een spannende strijd om de twee plekjes in het hart van de verdediging, maar het zijn wederom twee Ajacieden die met de eer strijken. EK-ganger Timber is op 21 procent van de stemmen uitgekomen en Martínez op zestien procent: ploeggenoot Daley Blind (vijftien procent) en Feyenoorder Marcos Senesi (veertien procent) komen nipt tekort.

Linksback: Owen Wijndal (AZ)
De Ajax-streak wordt doorbroken door Wijndal. De linksback van AZ heeft opnieuw een sterk seizoen achter de rug, kreeg 37 procent van de stemmen en gaat als basisklant van ons elftal het EK tegemoet. De tweede en derde plek zijn voor Ajacied Nicolás Tagliafico (28 procent) en PSV'er Philipp Max (vijftien procent).

Controlerende middenvelders: Ryan Gravenberch (Ajax) en Teun Koopmeiners (AZ)
Ajax-talent van het jaar, Oranje-interational, EK-ganger én de helft van alle stemmen in zijn eigen categorie: het kon niet op voor Gravenberch, de afgetekende winnaar in de strijd der controleurs. Koopmeiners heeft de laatste schifting onder De Boer ook overleefd en heeft daarnaast veertien procent van jullie stemmen gekregen. Het is nét genoeg voor een plekje naast Gravenberch: de auteur van vijftien Eredivisie-treffers en vijf -assists houdt Edson Álvarez (Ajax, twaalf procent) af.

Aanvallende middenvelder: Davy Klaassen (Ajax)
Ook bij de aanvallende middenvelders was er één Ajacied die boven iedereen uitstak: Mister 1-0 Klaassen – ook al te bewonderen tijdens het EK – heeft liefst 61 procent van de stemmen gekregen. Rai Vloet groeide dit seizoen uit tot scherpschutter van Heracles Almelo en kreeg dertien procent van de stemmen: daarmee troeft hij Oussama Tannane (Vitesse, tien procent) af, maar Vloet moet het doen met een eervolle vermelding. Als we kijken naar het aantal absolute stemmen, dan heeft Koopmeiners er nét iets meer gekregen dan Vloet: en daarom kiezen we voor een systeem met twee controleurs in plaats van twee aanvallende middenvelders, hoe spijtig ook voor de Heraclied.

Rechtsbuiten: Steven Berghuis (Feyenoord)
Rechts voorin komen we de eerste Feyenoorder tegen, na een felle strijd met Ajax-collega Antony. Op het moment dat wij onze stembussen sloten, had Berghuis één procent voorsprong op de man uit São Paulo: 37 om 36 procent. Good old Arjen Robben kwam niet veel in actie tijdens het seizoen van zijn Eredivisie-rentree, maar heeft wel een plekje op het Eredivisie-podium veroverd, met twaalf procent van de stemmen.

Spits: Giorgos Giakoumakis (VVV-Venlo)
Het zal voor altijd hét verhaal van het coronaseizoen 2020/2021 blijven: die onbekende Griekse spits die vanuit het niets 26 keer scoorde namens een ploeg die met 0-13 van Ajax verloor en uiteindelijk degradeerde. Giakoumakis is Donyell Malen (PSV, 23 procent) en Sébastien Haller (Ajax, 21 procent) dan ook ruim voorgebleven, met 48 procent van de stemmen. Het zou zomaar kunnen dat Giakoumakis' Eredivisie-avontuur beperkt blijft tot dit ene seizoen in lege stadions, maar de Griek heeft in elk geval een paar tastbare aandenkens: de allereerste Willy van der Kuylen-trofee én een plekje in de punt van het VP-elftal.

Linksbuiten: Dusan Tadic (Ajax)
De kersverse winnaar van de VP Award mag uiteindelijk niet ontbreken. Revelaties Cody Gakpo (PSV, 25 procent) en Jesper Karlsson (AZ, acht procent) hebben ook een ijzersterk seizoen achter de rug, maar moeten hun meerdere erkennen in Tadic. Pak schaal, pak beker, pak VP Award, pak 58 procent van de stemmen, pak basisplek in het Elftal van het Jaar.

Trainer: Erik ten Hag (Ajax)
Het was een nek-aan-nekrace, maar de trainer van de dubbelwinnaar heeft uiteindelijk nét gewonnen van Henk Fraser: Sparta's plek in het linkerrijtje heeft Fraser 33 procent van de stemmen opgeleverd, maar Ten Hag scoorde met 35 procent net iets hoger. Thomas Letsch leidde Vitesse naar Europees voetbal en is daarvoor beloond met vijftien procent van de stemmen en een derde plek.

VP-community: dank voor al jullie stemmen!