Overmars betrokken bij omstreden crypto-bedrijf, Ajax-directeur wil niet reageren
Ajax-directeur spelerszaken Marc Overmars is betrokken bij een nieuw Nederlandse crypto-bedrijf, genaamd XposeProtocol. Verschillende deskundigen op crypto-gebied waarschuwen in gesprek met BNR echter voor het bedrijf: XposeProtocol heeft kenmerken van een piramidespel. Ajax wil inhoudelijk niet diep ingaan op de betrokkenheid van Overmars.
Overmars
Het is onbekend wie de eigenaar van XposeProtocol is. Dat wil men geheim houden. Verschillende bekende ondernemers zijn echter wel adviseur van het bedrijf. Ook Ajax-directeur spelerszaken Overmars behoort tot de raad van advies.
BNR vroeg Ajax om een reactie op het feit dat Overmars betrokken is bij het enigszins schimmige crypto-bedrijf. De Amsterdamse club weet van de rol van de voormalig buitenspeler en stelt dat hij er niet voor betaald wordt. Meer wil Ajax niet delen. BNR heeft ook gevraagd naar andere zaken, zoals het mogelijke financiële belang. Overmars wil daar zelf alleen niks over kwijt. Ajax ook niet, omdat dit een privé-aangelegenheid is.
'Piramidespel'
In het restant van het uitgebreide artikel, neemt BNR het crypto-bedrijf onder de loep. Crypto-onderzoeker Alex de Vries van Digiconomist twijfelt aan de zuiverheid van XposeProtocol. "Er is geen white paper, we zien ook niet wie ervoor verantwoordelijk is - de ontwikkelaars willen anoniem blijven, wat opvallend is - en ze lijken niet geregistreerd te zijn als bedrijf", vertelt De Vries, waarna hij stelt dat mensen worden aangemoedigd om anderen ook in te laten stappen. "Dat is klassiek bij een piramidespel."
Bij een piramidesysteem moeten deelnemers andere mensen overhalen om ook mee te doen, zodat ze zelf meer winst kunnen maken. De nieuwe deelnemers brengen geld in het laatje, wat deels gebruikt wordt om de eerste deelnemers te vergoeden.
"Bij dit soort tokens zie je dat de oorspronkelijke makers zich al tokens hebben toegeëigend", gaat De Vries verder. "Ze hebben een groep early adopters om zich heen verzameld die tegen lage prijzen hebben ingekocht. Dan moedigen ze mensen aan de tokens te kopen, waardoor de prijzen stijgen en dan dumpen ze hun eigen munten."
Een ander signaal dat wijst op een piramidespel, is het geld dat verdwijnt bij iedere transactie: over elke transactie, zowel koop als verkoop, trekt men tien procent van de waarde af. Veertig procent daarvan gaat naar een pot waar later marketing-events van georganiseerd worden. De helft van die afdrachten gaat naar een zogenoemde 'locked liquidity pool', waarmee waarde in het bedrijf hoog gehouden moet worden. Het overige gedeelte kunnen de eigenaren van de tokens tegemoet zien.
Verschillende andere deskundigen waarmee BNR sprak, stellen dat XposeProtocol een scam is. Ook worden mensen gewaarschuwd om niet in de token te stappen.