Kampioen Botman: 'Toen ik hier aankwam was ik er nog niet helemaal bij'

Kampioen Botman: 'Toen ik hier aankwam was ik er nog niet helemaal bij'

Gepubliceerd: zaterdag 29 mei 2021 om 10:00za 29-05-2021 om 10:00

Laatste update: zaterdag 29 mei 2021 om 10:11za 29-05-2021 om 10:11

Sven Botman mag zich inmiddels bijna een week kampioen van Frankrijk noemen, maar tijd om daarbij stil te staan is er niet. Het kampioensfeest van Lille OSC was amper voorbij of Jong Oranje stond alweer voor de deur. Botman bereidt zich nu voor op de kwartfinale van het EK tegen Jong Frankrijk.

Tim van Duijn
ZEIST

Met een glimlach van oor tot oor meldde Botman zich dinsdag in Zeist, een dag later dan zijn ploeggenoten. Lille stootte alleenheerser Paris Saint-Germain van de troon en dus mag Botman zich kampioen van Frankrijk noemen. Het feest is goed gevierd. "We hebben het twee dagen volle bak gevierd", zegt Botman in Zeist. "De avond na de wedstrijd gingen we de hele nacht door. We waren rond een uur of 07.00 thuis. En dinsdagochtend moesten we met de bus (rondrit door de stad, red.). Maandag had ik geen stem meer over. Het was heel bijzonder, ook omdat er zoveel mensen waren. Dit is voor mij heel mooi om mee te maken."

Het verschil met PSG was minimaal, maar genoeg voor het eerste kampioenschap in tien jaar tijd. En in Frankrijk lijkt men Lille de titel wel te gunnen. "Ik heb het gevoel dat de mensen het ons wel gunnen, omdat het goed is voor de competitie dat Paris Saint-Germain een keer geen kampioen wordt. Ik denk dat iedereen, behalve Paris, blij is voor ons", zegt Botman, die lang vertrouwen had dat het goed zou komen.

"Na de winterstop had ik echt het gevoel dat we het gingen flikken. Toen begon er iets te leven. De laatste weken waren lang en de spanning steeg aardig in de kleedkamer en bij de club, maar na de winterstop hadden we het gevoel dat het wel eens kon lukken. Het moet ook een beetje meezitten. Bij Olympique Lyon stonden we met 2-0 achter, maar wonnen we met 2-3. In dat soort wedstrijden moet het meezitten."

Op de laatste speeldag hengelde Lille de titel binnen. Een week daarvoor werd er met 0-0 gelijkgespeeld bij Saint-Étienne en dus móest er uit bij Angers worden gewonnen. De spanning was om te snijden. "Je merkte dat de spelers wat zenuwachtiger waren. Tegen Saint-Étienne konden we een grote stap zetten, maar we waren teveel bezig met het kampioenschap en niet met de wedstrijd."

"Bij mezelf merk ik nooit echt spanning, maar voor afgelopen zondag had ik dat wel iets meer en werd ik voor de wekker al wakker. Voor de wedstrijd was er ook wel wat spanning, ja. Ik kan er goed tegen, maar je merkte nu wel dat er echt iets groots op het spel stond. We hadden het hele seizoen naar dat moment toegewerkt. Als we dat weg zouden geven... We wilden niet eens tweede worden. Dan was het ook meteen een kutseizoen geweest."

'Mijn plan is om te blijven'
De kans is klein dat Lille de kampioensploeg bij elkaar weet te houden. Doelman Mike Maignan gaat naar AC Milan en Boubakary Soumaré wordt waarschijnlijk de nieuwste aanwinst van Leicester City. Botman vergelijkt de situatie van Lille met die van Leicester City. "Daar gebeurde dat ook. Het is logisch dat er veel interesse komt. Lille heeft niet het vermogen om de spelers te behouden. Het wordt moeilijk, maar hopen dat het zoveel mogelijk intact blijft."

En ondertussen wordt er ook aan Botman getrokken. Topclubs uit de Premier League zouden hem op willen pikken bij Lille. Hij blijft er zelf nuchter onder. "Nee, ik heb daar nog niet over nagedacht. Mijn plan is om te blijven, maar we kennen de financiële situatie van de club. Lille gaat de Champions League en dus wil de club het niveau zo hoog mogelijk houden, maar het wordt een lastig karwei. De clubs die genoemd worden zijn zeker mooi, maar ik ben goed op m'n plek bij Lille en nog een jaar hier zou niet misstaan."

Veel tijd om stil te staan bij wat Lille geflikt heeft, heeft Botman niet. Dinsdagochtend stond de bus naar het vliegveld al klaar om hem naar Zeist te brengen. "Ik sta nooit echt ergens bij stil in een seizoen omdat we zoveel wedstrijden spelen en het seizoen in één ruk doorgaat. Ik zou hier eigenlijk maandag al zijn, maar we vonden het wel logisch dat ik een dag extra mee mocht maken. Toen ik hier dinsdag aankwam was ik er nog niet helemaal met m'n hoofd bij, maar zat ik nog in de feeststemming. Ik heb er twee dagen van genoten en nu gaat de focus weer op Jong Oranje. Hopelijk kan ik straks met een EK-titel op vakantie even alles laten bezinken."

De knop moet om
Een EK, het restant van de competitie en nu weer datzelfde EK: Botman vindt het zelf ook een beetje gek. "Het is wel een apart gevoel om ergens weer in te gaan terwijl je het gevoel hebt dat het seizoen is afgelopen. Het voelt als twee toernooien, inderdaad. Het is apart, maar dat is het hele seizoen al", zegt Botman, die tegenstander Jong Frankrijk onder de loep legt. Hij denkt dat de Fransen favoriet zijn. "We moeten er niet omheen draaien dat ze geweldige spelers hebben meegenomen. Maar het gaat uiteindelijk om het team. PSG heeft ook hele grote spelers, maar wij flikken het toch om kampioen te worden. We praten er zo wel over, ja.""Hun middenveld is de motor van het elftal. Er is een goede balans tussen fysiek en voetballend vermogen. Als wij dat uit elkaar kunnen spelen, kan het onze kant op vallen. Een zwakke plek? Fransen zijn vaak voetballend goed, maar mentaal lopen ze soms iets achter op Nederlanders en anderen. Ze laten het daar nog wel eens liggen."

Het grote Oranje
Botman gaat zich volledig inzetten voor Jong Oranje, maar had stiekem wel gehoopt op de voorselectie van het 'grote' Nederlands elftal. "Ik heb wel gehoopt op de voorselectie, ja. Ik had niet verwacht dat ik bij de definitieve selectie zou zitten, maar ergens had ik gehoopt op de voorselectie. Het is niet dat ik teleurgesteld ben, het was alleen mooi meegenomen. Dat ik er niet bij zat heeft misschien ook te maken met dat ik dan niet voor Jong Oranje mocht uitkomen. Ik heb de bondscoach ook niet gesproken. Gewoon je best blijven doen, hopelijk komt het wel."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws