Moment van de waarheid voor Onana en Ajax: 'Vier jaar schorsing had ook gekund'

Moment van de waarheid voor Onana en Ajax: 'Vier jaar schorsing had ook gekund'

31-05-2021 09:50
118

Het moment van de waarheid nadert voor Andre Onana en Ajax: woensdag wordt de dopingzaak van de Kameroense keeper behandeld door het internationaal sporttribunaal CAS. Advocaat Dolf Segaar is positief gestemd.

Onana en Ajax hopen dat de dopingschorsing wordt kwijtgescholden of ingekort. "En als dat niet lukt, dan gaan we voor een zo laag mogelijke straf", zegt Segaar tegen het ANP. "We zien kansen en zullen alles uit de kast halen."

Onana is voor twaalf maanden geschorst, nadat hij in oktober 2020 was betrapt op furosemide. Omdat hij de plaspillen van zijn vrouw onopzettelijk gebruikte, ontliep hij de zwaarste straf. "Ze hadden hem voor vier jaar kunnen schorsen als ze niet met hem waren meegegaan", aldus Segaar.

"We hebben voorbeelden van andere sporters die in soortgelijke situaties lichter zijn gestraft of zelfs zijn vrijgesproken. Ik ga ons pleidooi vooraf niet met de pers delen, maar Onana heeft geen dopingopleiding genoten en hij kan in de bewuste periode stress hebben gehad. Arbiters van het CAS kunnen zeker anders dan de UEFA oordelen."

Segaar gaat voor 'lichte onzorgvuldigheid', waar een straf van nul tot acht maanden voor staat. Bij een gunstige uitspraak zou Onana per direct of in ieder geval snel weer beschikbaar. Ajax heeft geprobeerd het contract van Onana te verlengen, maar de onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. De 25-jarige doelman staat op de nominatie om deze zomer te vertrekken.