Update: dubbel voor Brazilië, Copa América twee weken voor aanvang verplaatst

Update: dubbel voor Brazilië, Copa América twee weken voor aanvang verplaatst

31-05-2021 16:18 Laatste update: 16:20
28

De Copa América-editie van 2021 is – amper twee weken voor de beoogde startdatum van het toernooi – 'dakloos' geworden. Argentinië zou het uitgestelde kampioenschap eigenlijk organiseren, maar dat gaat niet door.

De editie van 2020 werd na de uitbraak van het coronavirus met één jaar verplaatst, net als het EK. Colombia en Argentinië zouden het toernooi samen organiseren, maar Colombia is in de tussentijd geschrapt en ook Argentinië zal het toernooi niet huisvesten. 'Wij hebben met het oog op de huidige omstandigheden besloten om Argentinië te schrappen als gastland', aldus de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL in een statement.

'Momenteel kijken we naar andere landen die interesse hebben om het toernooi te organiseren. Nieuws hierover volgt spoedig.' In de wandelgangen gaan vier scenario's rond: het toernooi verplaatsen naar Chili, Paraguay of de Verenigde Staten óf het toernooi in zijn geheel schrappen. De eerste twee opties lijken de voorkeur te hebben, omdat de organisatie het liefst in Zuid-Amerika wil blijven.

De openingswedstrijd en de finale van de Copa América stonden oorspronkelijk gepland voor 13 juni en 10 juli. De vorige editie werd in 2019 afgewerkt: Brazilië pakte in eigen land de titel en Lionel Messi baarde opzien met een rode kaart in de troostfinale Argentinië-Chili én zijn afwezigheid tijdens de huldiging, nadat Argentinië de derde plek had veroverd.

Update: De CONMEBOL is eruit: de Copa América wordt verplaatst naar Brazilië, het gastland van de vorige editie in 2019. 'De start van het toernooi en de data zijn bevestigd. De betrokken speelsteden zullen de komende uren ingelicht worden', laat de Zuid-Amerikaanse voetbalbond weten.