De Boer wisselt van systeem en verklapt al één basisklant: 'Heel goede speler'

De Boer wisselt van systeem en verklapt al één basisklant: 'Heel goede speler'

01-06-2021 15:26
112

Het Nederlands elftal treedt woensdagavond in de oefeninterland tegen Schotland aan in een 5-3-2-formatie. Dat bevestigt bondscoach Frank de Boer. Marten de Roon is zeker van een basisplaats.

"Het heeft te maken met Schotland en de dingen die ik zie op de training", verklaart De Boer zijn systeemwissel. "Het uitgangspunt is domineren, ook tegen Schotland. Maar je hebt ook vaak niét de bal. Tegen Italië (1-1, red.) hebben we dat heel goed gedaan en dat gaf veel vertrouwen. Hopelijk komen spelers meer in hun kracht als we dit systeem spelen."

De Roon schoof ook aan bij de persconferentie in het Portugese Lagos. Bij Atalanta Bergamo speelt hij in een 5-3-2-formatie, waardoor De Boer de middenvelder sowieso gaat opstellen tegen Schotland. "Ik vind hem een heel goede speler", zegt De Boer. "Hij weet als geen ander hoe dit systeem werkt, dat neem ik ook mee. De laatste tijd heeft hij ook bij zijn club fantastisch gespeeld. Ik heb veel vertrouwen in Marten."

Door het traditionele 4-3-3-systeem in te ruilen voor een 5-3-2, krijgen spelers als De Roon meer zekerheid. "Je kunt sneller en agressiever uitstappen, omdat er een extra man in je rug staat", zegt de middenvelder daar zelf over. "Maar vooral in aanvallend opzicht kunnen er op deze manier ontzettend veel ruimtes vallen."