Makkelie redde Kuipers op WK: Ik dacht: nou, misschien moeten we nu al naar huis

Makkelie redde Kuipers op WK: "Ik dacht: nou, misschien moeten we nu al naar huis"

02-06-2021 08:21 Laatste update: 10:10
16

Björn Kuipers en Danny Makkelie fluiten binnenkort allebei op het EK, maar waren tijdens het vorige eindtoernooi nog één team. Makkelie stond zijn collega tijdens het WK van 2018 bij als VAR en behoedde Kuipers voor een fout: daar is de leidsman uit Oldenzaal hem nog steeds dankbaar voor.

Kuipers had de leiding over Brazilië-Costa Rica, gaf een penalty na een vermeende overtreding op Neymar, maar trok deze op advies van de VAR weer in. "Na de wedstrijd belde ik Danny en ik zei: dank je wel voor het roepen naar het scherm. Je hebt mij een parachute gegeven", aldus de Tukker in de uitzending van Op1 van dinsdagavond. "Ik was superblij met de druk op de knop van Danny."

Makkelie voelde de bui echter al hangen, geeft hij drie jaar na dato toe. "Heel lastig, want je bent collega en je bent ook vriend van elkaar. En je weet dat als je een collega naar het scherm moet halen, je hem eigenlijk confronteert met een foute beslissing. En ik was heel erg bang toen ik dat deed. Dat ik dacht: nou, misschien moeten we nu al naar huis. Want een fout op een groot eindtoernooi, dan moet je over het algemeen vaak naar huis."

"Op het moment dat ik dat deed, dacht ik: shit, hoe gaat de FIFA hierop reageren?", vervolgt hij. Makkelie was echter blij verrast. "Ze reageerden heel positief. Want het was het eerste eindtoernooi met de VAR. En Björn liet gewoon zien waarom de VAR er moet zijn. En hij durfde zich heel kwetsbaar op te stellen – en dat is ook leiderschap – door de beslissing terug te draaien. En public op een groot toernooi: daar heeft hij zoveel mee gewonnen."