Koeman komt superlatieven tekort: 'Die vier spelers zijn het hart van Oranje'

Koeman komt superlatieven tekort: 'Die vier spelers zijn het hart van Oranje'

02-06-2021 10:35
19

Ronald Koeman is lyrisch over Frenkie de Jong. In het najaar van 2018 liet hij de middenvelder debuteren voor Oranje en nu is Koeman zijn coach bij FC Barcelona. Het doet hem deugd.

Koeman zag drie jaar geleden al een 'grote toekomst' voor De Jong bij het Nederlands elftal. "Voor mij was al snel duidelijk dat Matthijs de Ligt en hij met Virgil en Memphis het hart van het Nederlands elftal zouden gaan vormen", vertelt de Barça-trainer aan Helden. "Door zijn manier van spelen was Frenkie meteen al een heel belangrijke schakel. Daarnaast zijn Matthijs en hij uit het goede hout gesneden en mede daardoor een voorbeeld voor medespelers."

De Jong kreeg meteen een centrale rol in Oranje. "Hij speelt tegenstanders uit, heeft een dribbel en het is mijn taak om hem optimaal tot zijn recht te laten komen." Het maakt hem onderscheidend van andere internationals, aldus Koeman. "Frenkie heeft een geweldige balbehandeling, heeft snelheid aan de bal, heeft snelheid zonder bal en ziet heel goed het moment van druk zetten op de tegenstander. Al die facetten maken hem tot een heel complete speler."

Na zijn overstap van Oranje naar Barcelona, bleef Koeman werken met De Jong. "Aanvankelijk was Frenkie bij Barcelona te veel bezig met alleen de opbouw, waardoor hij te weinig voor het doel van de tegenstander kwam. In dat opzicht heeft hij afgelopen seizoen stappen gezet, maar hij moet nog meer stappen maken."