Nummer één versus nummer dertien: Wat doet zoiets met iemand als Krul?

Nummer één versus nummer dertien: "Wat doet zoiets met iemand als Krul?"

03-06-2021 08:57
84

Frans Hoek volgt de keeperskwestie bij Oranje met bovengemiddelde aandacht, vertelt hij aan De Telegraaf. Na het afhaken van Jasper Cillessen is Marco Bizot als vervanger opgeroepen, maar het lijken Maarten Stekelenburg en Tim Krul te zijn die om het plekje onder de lat gaan strijden.

Wie van de twee de gelukkige wordt, is nog volstrekt onduidelijk. De aanloop naar het keuzemoment van bondscoach Frank de Boer is enigszins chaotisch verlopen. Krul keepte woensdag negentig minuten tegen Schotland, terwijl het vooraf eventjes leek dat Stekelenburg in de basis zou starten. "Tim is iemand die onrustig kan worden als hij geen duidelijkheid krijgt", weet Hoek, die tijdens het WK van 2014 als keeperstrainer van Oranje met Krul werkte.

Vooralsnog heeft het er inderdaad alle schijn van dat er nog geen duidelijkheid is. "Observerend vanaf de zijlijn lijkt het erop dat hij vooralsnog in het duister tast. Zolang er geen duidelijkheid is, gaat er bovendien in de pers ook heel veel besproken worden over dit vraagstuk. Dat heeft weer invloed op de spelers."

Nummer één versus nummer dertien
De rugnummerverdeling belooft alvast niet veel goeds voor de sluitpost van Norwich City: Krul heeft nummer dertien gekregen, terwijl Stekelenburg als nummer één op de lijst is gezet. "En in de historie is het bijna altijd zo geweest dat de nummer 1 ook de eerste keeper is. Wat doet zoiets met iemand als Krul?", aldus Hoek, die bovendien twijfelt over de blessuregevoeligheid van de 38-jarige Stekelenburg. "Hoe reageert zijn lichaam als hij straks minimaal drie belangrijke wedstrijden op topniveau in een heel korte periode gaat spelen? En stel dat Stekelenburg geblesseerd uitvalt of een rode kaart krijgt, dan is de kans groot dat Krul er alsnog in komt. Hoe zorg je er dan voor dat hij er – ondanks de teleurstelling – toch gelijk staat?"

De Steek krijgt zondag hoogstwaarschijnlijk de kans om zich te bewijzen, in de generale EK-repetitie tegen Georgië. Eén week later begint het EK voor Oranje met een 'thuiswedstrijd' tegen Oekraïne.