Vijf Jong Oranje-conclusies: Schuurs geeft Ajax-visitekaartje af in halve finale

Vijf Jong Oranje-conclusies: Schuurs geeft Ajax-visitekaartje af in halve finale

03-06-2021 23:33 Laatste update: 23:45
94

Jong Oranje is door een 1-2 nederlaag in de halve finale tegen Jong Duitsland uitgeschakeld op het EK. Wat rest nu voor de ploeg van Erwin van de Looi? VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na deze verliespartij.

Jong Duitsland veel fitter dan Jong Oranje
Hoewel Duitsland maandag nog een verlenging tegen de leeftijdsgenoten van Denemarken speelde, kwam het drie dagen later een stuk frisser voor de dag dan Jong Oranje. De Duitsers waren dominanter, dynamischer én feller in de duels. Van de Looi zal goed moeten kijken naar hoe zijn ploeg op deze manier afgetroefd kon worden.

Geen finale tegen oude bekende
Door de nederlaag krijgen de spelers van Jong Oranje niet de kans om te schitteren in de EK-finale tegen oude bekende Jong Portugal, dat de andere finalist naast Jong Duitsland is. In het verleden is dat een te kloppen tegenstander gebleken voor Jong Oranje: in de kwalificatie voor dit EK wonnen de talenten van Nederland overtuigend met 4-2 van Portugal. Later verloor Jong Oranje weliswaar met 2-1 van de Portugezen, al had de ploeg van Van de Looi die wedstrijd recht op meer.

Botman valt door de mand
De stopper van Lille OSC werd in de MOL Aréna Sóstó helemaal dolgedraaid door de achttienjarige Florian Wirtz. Van de Looi besloot Botman dan ook te wisselen in het tweede bedrijf van de wedstrijd. De 21-jarige verdediger zal een stuk meer moeten brengen als hij in de toekomst aanspraak wil maken op een plekje bij het grote Oranje.

Schuurs maakt weer indruk
Waar Botman teleurstelde, was Schuurs één van de weinige spelers die tegen Jong Duitsland wel een voldoende haalde. De verdediger was solide aan de bal, greep in defensief opzicht een aantal keer goed in én pikte zijn doelpuntje ook mee. Daarmee trekt Schuurs de sterke lijn van zijn optreden tegen Jong Frankrijk door en geeft hij zijn visitekaartje af bij Ajax, waar hij vaker op de bank zit dan hem lief is.

Blik kan richting nieuw doel
Nu Jong Oranje zich op moet maken voor een vliegreis naar huis, kan de blik ook verlegd worden naar een nieuw doel: kwalificatie voor het EK onder 21 van 2023. Over drie maanden speelt de ploeg van Van de Looi al de eerste wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Moldavië. Zwitserland, Wales, Bulgarije en Gibraltar zijn de andere ploegen die Jong Oranje zal treffen in de nieuwe EK-kwalificatie.  

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)