Nieuwe generatie bij Oranje met dezelfde interesses: 'Robben boeide dat niets'

Nieuwe generatie bij Oranje met dezelfde interesses: 'Robben boeide dat niets'

05-06-2021 08:10 Laatste update: 10:04
122

Memphis Depay begint aankomende vrijdag met een heel andere rol aan zijn tweede eindtoernooi in dienst van het Nederlands elftal. De reserveaanvoerder van Oranje ziet dat er in zeven jaar tijd veel veranderd is bij het nationale team.

Op het WK van 2014 maakte Memphis naam door direct twee treffers te maken als twintigjarig talent. "Ik had geen leiderschapsrol en trok me vooral op aan de oudere, volwassen spelers. Met Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben hadden we echt toppers om naar op te kijken. Het was een heel andere belevenis dan nu, maar wel geweldig", vertelt hij aan De Telegraaf. Memphis genoot vooral van het samenspelen met Sneijder. "Als je op het veld staat, moet je wel worden aangespeeld", blikt Memphis terug. "Ik had een heel goede klik met Wesley en voor mijn gevoel 'zocht' hij me redelijk vaak. Ik liet ook zien dat ik het niveau had dat van me werd verwacht."

Zeven jaar later bekleedt Memphis een heel andere rol in Oranje. De aanvaller voelt de plicht om de teamgeest te bewaken binnen het elftal. "Soms stel ik vragen aan de jonge spelers: hoe was jullie seizoen? Zeg ik jongens als Cody Gakpo en Ryan Gravenberch dat ze vooral moeten genieten. Ik probeer vooral het niveau op de trainingen dusdanig hoog te leggen dat anderen daarin meegaan."

In aanloop naar het EK dat volgende week vrijdag officieel gaat beginnen, voelt Memphis een sterke groepssfeer bij Oranje. "Rond de wedstrijden na het WK 2014 zat iedereen op zijn kamer. Nu voelen de jonge spelers zich er veel meer bij betrokken", legt Memphis uit. "De eerste keer dat ze erbij zijn, kruipen ze al uit hun schulp en zijn ze ook nadrukkelijk aanwezig. Dat vind ik mooi. Het is weer een nieuwe generatie en we delen veel dezelfde interesses. Arjen Robben hoefde ik het niet te laten zien als ik iets nieuws had. Dat boeide hem niks. De jonge jongens hebben dezelfde smaak als wij."