'Strijd' met Messi: Ronald heeft vanaf dag één met hem gesproken

'Strijd' met Messi: "Ronald heeft vanaf dag één met hem gesproken"

06-06-2021 16:45
13

Alfred Schreuder ging in de zomer van 2020 samen met Ronald Koeman bij FC Barcelona aan de slag en heeft nu één jaar lang met Lionel Messi mogen werken. Toen de twee Nederlanders hun opwachting maakten in Camp Nou, wilde de Argentijnse vedette nog per se weg: later in het seizoen draaide Messi echter bij.

Na de historische 8-2 nederlaag tegen Bayern München diende hij zelfs een officieel verzoek in om zijn contract te laten ontbinden. Messi zat nog midden in zijn juridische strijd tegen voorzitter Josep Maria Bartomeu toen Koeman en Schreuder aan de slag gingen. "Ronald heeft vanaf dag één met hem gesproken, dat hij hem wilde houden. Alleen: hij heeft vanaf het begin gelijk aangegeven dat hij weg wilde", beschrijft laatstgenoemde in de online talkshow VoetbalTijd de 'strijd' met Messi. "Het had niks met ons te maken. En uiteindelijk een paar maanden later, toen de andere president weg was, merkten wij ook dat hij volop erbij was en veel meer gemotiveerd was."

Koeman krijgt de credits van zijn assistent, die nog altijd geniet van zijn samenwerking met Messi. "Het is natuurlijk heel bijzonder als je als Nederlandse trainer op een gegeven moment bij Barcelona komt. En je staat daar met misschien wel de beste speler ooit op het veld. En dat is hij nog steeds, denk ik. Maar goed, dan is het in het begin even aftasten", vertelt Schreuder. "Maar je merkt aan hem dat het een echte liefhebber is. En we durven hem natuurlijk wel aanwijzingen te geven, maar het is niet zo dat je tegen hem gaat zeggen, als hij een bal verkeerd speelt: die had je beter moeten spelen."

Schreuder is pas sinds dit seizoen begonnen met Spaans leren en kan nog niet uitgebreid communiceren. "Hij bemoeit zich totaal niet met trainingen of zo, maar we merken wel dat hij de trainingen van Ronald en mij leuk vindt. Ik praat soms met hem erover: wat hij ervan vindt of hij het wel eens gehad heeft of niet. Dan praat hij ook echt inhoudelijk over voetbaltrainingen."