'Nederland voetbalt als een kind dat voor het eerst fietst zonder zijwieltjes'

'Nederland voetbalt als een kind dat voor het eerst fietst zonder zijwieltjes'

06-06-2021 19:02 Laatste update: 19:03
67

Het Nederlands elftal maakt geen indruk tegen Georgië, ondanks een 1-0 voorsprong. Pierre van Hooijdonk adviseert om zo snel mogelijk terug te gaan naar 4-3-3.

De kritiek op het 5-3-2-systeem van bondscoach Frank de Boer liegt er niet om. Tegen Schotland mislukte het, maar tegen Georgië is het niet veel beter. "Het Nederlands elftal voetbalt als een kind dat voor het eerst fietst zonder zijwieltjes. Het lijkt nergens op", zegt Van Hooijdonk bij de NOS. "Snel de laatste 45 minuten weer terug naar 4-3-3, want dit geeft nul houvast voor de eerste wedstrijd tegen Oekraïne."

Theo Janssen is het met Van Hooijdonk eens. Hij ziet dat er van de organisatie van Nederland weinig klopt. "Als je ziet hoe spelers positie kiezen. Iedereen doet maar wat. Het drukzetten is niet goed. Wijnaldum is aan het gokken en gaat door op Kashia, waardoor De Roon in de twijfel komt en ook doordekt en daardoor kon Georgië er gevaarlijk uitkomen. Dat gebeurde meerdere keren, terwijl ze vooraf aangaven dat ze bij de backs druk wilde zetten."

Marten de Roon maakt geen sterke indruk op Van Hooijdonk. De middenvelder verloor maar liefst dertien keer de bal. "Als die veel aan de bal is moet je hem eigenlijk wisselen. Daar heb je hem niet voor nodig. Hij pakt wel ballen af, maar hij levert ze allemaal in."

"Hij staat er voor de balans. Hij moet de gevaarlijke momenten eruithalen, maar laat gewoon zijn man lopen", vult Janssen aan.