Oranje op rapport: De Boer krijgt één van de twee onvoldoendes

Oranje op rapport: De Boer krijgt één van de twee onvoldoendes

06-06-2021 19:55 Laatste update: 23:28
208

Oranje kan zich opmaken voor de poulefase van het EK in eigen land. De ploeg van bondscoach Frank de Boer had het in Enschede niet makkelijk met Georgië, maar won de afsluitende oefenwedstrijd met 3-0. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Maarten Stekelenburg – 6,5: Twee tegengoals voor Tim Krul, de nul voor Stekelenburg: het zou zomaar kunnen dat de keepersstrijd in het voordeel van de 38-jarige Ajacied is uitgevallen. Natuurlijk werd hij niet echt op de proef gesteld door de spelers van Georgië en kreeg hij één keer zelfs hulp van de lat. Maar Stekelenburg verblikte of verbloosde niet, nu hij op zijn 38ste opeens weer nodig is bij Oranje. Stel hem op tijdens een EK-wedstrijd en hij zal ook weer goed zijn voor minstens een zes.

Denzel Dumfries – 7: Ook de aanvoerder van PSV lijkt zijn basisplekje veilig te hebben gesteld. Uitgerekend de rechtsback groeide uit tot de meest gevaarlijke man bij Oranje, terwijl hij verdedigend ook nauwelijks in de problemen kwam. Na tien minuten leidde Dumfries de openingstreffer in, door binnendoor te kruipen bij Lasha Dvali, met een penalty tot gevolg.

Jurriën Timber – 6,5: Keurig 160 minuten meegedraaid en twee voldoendes behaald in de twee oefenduels, met pas één volledig profseizoen in de benen. Dit was uiteraard niet gebeurd als alle verdedigers fit waren gebleven, maar het blijft toch knap hoe hij in korte tijd carrière heeft gemaakt bij Oranje.

Stefan de Vrij – 7: Lange tijd moest hij Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt voor zich dulden, maar inmiddels is de Serie A-ster ook de onberispelijke Abwehrchef van Oranje. Dat hij het 5-3-2 systeem tot in de puntjes beheerst, spreekt vanzelfsprekend in zijn voordeel.

Daley Blind – 6,5: Hij was er weer eens bij na ruim twee maanden absentie en liet direct weer zien wat hij heel goed én heel wat minder beheerst. Na dertig seconden won Blind zijn eerste duel glansrijk, door perfect positie te kiezen en op precies het juiste moment in te stappen. Niet veel later liep hij achter de feiten aan, toen Saba Lobzhanidze doorbrak. Blind zorgt voor voetbalintelligentie en voetballend vermogen achterin, maar blijft kwetsbaar met ruimte in de rug: aan De Boer de taak om het ene te accentueren en het andere te camoufleren.

Owen Wijndal – 5,5: "Hij staat al daar waar hij bij AZ juist moet komen", concludeerde commentator Jeroen Elshoff ergens in de eerste helft. Zeker in de openingsfase was Wijndal zoekende, in een voor hem nieuw systeem: als Georgië gevaar stichtte, gebeurde dat opvallend vaak aan zijn kant. De AZ'er lijkt voorlopig als eerste linksback het EK in te gaan, maar is nog geen zekerheidje.

Marten de Roon – 5: Al sinds het tijdperk-Ronald Koeman een vaste waarde in Oranje, maar De Roon blijft in balbezit een dissonant. "Als hij te veel aan de bal is, moet je hem wisselen", aldus Pierre van Hooijdonk halverwege. Bovendien was hij na een half uur spelen Valerin Gvilia kwijt, met bijna de gelijkmaker tot gevolg. Vlak na rust deelde hij een opvallend gemene schop uit aan Otar Kiteishvili. Zou het frustratie zijn over een matig optreden en een misschien wel verspeelde basisplek?

Georginio Wijnaldum – 6: Eerst een half uur tegen Schotland, ditmaal een uur tegen Georgië. De plaatsvervangende aanvoerder wordt rustig klaargestoomd voor het eindtoernooi. Wijnaldum had een paar goede momenten, maar was nog niet zo dwingend als hij kon zijn. Deze week zijn transfer afronden en dan volle focus op het EK?

Frenkie de Jong – 6,5: Ook hij wordt langzaam gebracht. Voor rust was hij dartel maar ietwat slordig, in de tweede helft was hij beter op dreef. Over een week: dán moet hij de kar gaan trekken.

Memphis Depay – 7,5: Ergens halverwege de eerste helft pakte hij zijn moment: Nederland kreeg een corner die genomen werd door Blind, maar Memphis besloot om naar de hoek te gaan en het applaus van de fans in ontvangst te nemen. Hij is het mannetje van Oranje en hij weet het. Lang niet alles wat hij tegen Georgië deed, was goed of functioneel. Maar Memphis kon wel weer gewoon een goal, een assist en een 'voorassist' noteren: hij is klaar voor het EK.

Wout Weghorst – 6: Tot twee keer toe verloor hij de bal, deed hij er alles aan om het te corrigeren en hoorde hij tot zijn ontsteltenis het fluitje van arbiter Lambrechts. Maar na rust was daar eindelijk zijn moment, uitgerekend in 'zijn' Overijssel: Weghorst maakte zijn eerste voor Oranje, raakte volledig in extase en werd gefêteerd door zijn ploeggenoten. Schitterend om te zien, maar is het genoeg voor een basisplek op het EK? Hoe graag hij ook wil, hoe voorbeeldig zijn arbeidsethos ook is: hij blijft een beetje een vreemde eend in de Oranje-bijt.

Invallers
Nathan Aké – 6,5: Halverwege ingevallen voor Blind. De Manchester City-verdediger staat zeker niet bovenaan in de hiërarchie van het Nederlands efltal, maar kan in dit soort wedstrijden probleemloos binnen de lijnen gebracht worden.

Donyell Malen – 7: Viel bij aanvang van het laatste kwart in voor Weghorst. Maakte een gretige indruk en zette de Georgische verdedigers aan het werk. Sterk doorzetten tot aan de achterlijn leidde de 3-0 van Oranje in. Heel veel tijd kreeg hij niet, maar de PSV-spits stelt zich kandidaat voor een basisplek.

Davy Klaassen – 6,5: Kwam er tegelijkertijd in voor Wijnaldum. De wedstrijd was toen in feite al gelopen en Oranje had de voet van het gaspedaal gehaald. Klaassen zorgde echter voor energie en gaat het De Boer – die hem ooit liet debuteren bij Ajax – nog moeilijk maken de komende dagen.

Ryan Gravenberch – 6,5: De laatste schakel in de drievoudige wissel, als invaller voor Frenkie de Jong. Wat voor Klaassen gold, gold ook voor zijn achttienjarige ploeggenoot: Gravenberch kon bovendien mooi zijn eerste interlandgoal bijschrijven.

Patrick van Aanholt – x: Loste in de slotfase Wijndal af en speelde te kort voor een beoordeling.

Steven Berghuis – x: Kwam er een kwartier voor tijd in voor Timber en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Frank de Boer – 5: Het commentaar van Pierre van Hooijdonk tijdens de rust was duidelijk. "Het Nederlands elftal voetbalt als een kind dat voor het eerst fietst zonder zijwieltjes. Het lijkt nergens op. Snel de laatste 45 minuten weer terug naar 4-3-3, want dit geeft nul houvast voor de eerste wedstrijd." 3-0 tegen Georgië of niet: Oranje oogt zeven dagen voor zijn eerste poulewedstrijd nog altijd niet EK-proof. De bondscoach viel in aanloop naar het toernooi vooral op met miscommunicatie en blijft maar vasthouden aan zijn 5-3-2, ook al moeten de spelers daar zichtbaar aan wennen. Het is dezelfde fout die hij maakte bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United.