'Ik denk niet dat ik het ga meemaken dat een Eredivisie-speler uit de kast komt'

'Ik denk niet dat ik het ga meemaken dat een Eredivisie-speler uit de kast komt'

07-06-2021 13:54
101

Bram van Polen vindt het jammer dat geen enkele homoseksuele voetballer uit de kast durft te komen in Nederland. Bij PEC Zwolle zijn de omstandigheden er wel naar, vindt de 35-jarige verdediger.

Een speler die uitkomt in de Eredivisie sprak zich in de NOS-podcast De Schaduwspits uit over zijn geaardheid. Hij deed dat anoniem, uit vrees voor de reacties en de gevolgen voor zijn carrière. "In de kleedkamer zal niemand zich er druk om maken als een ploeggenoot uit de kast komt, maar ik denk dat homoseksuelen huiverig zijn voor alles wat er van buiten op hen afkomt, ook de enorme mediabelangstelling", denkt Van Polen hardop in gesprek met Trouw.

Homofobe spreekkoren zouden volgens de PEC-veteraan verboden moeten worden. "We moeten de jongens beschermen die daardoor gekwetst kunnen worden. We moeten ze die veiligheid bieden. Je mag van het publiek ook wat eisen. We leven niet meer in een wereld waar je niet kunt zijn wie je bent." Zelf zal hij ook weleens met 'homo' hebben gescholden, benadrukt Van Polen. "Ik kan uit emotie de meest achterlijke dingen roepen. Ik ben geen moraalridder die zegt dat hij dat nooit zou doen."

Van Polen weet niet hoe lang het nog duurt tot de eerste Nederlandse profvoetballer uit de kast komt. "Ik denk niet dat ik het nog ga meemaken in mijn carrière. Ik hoop binnen een paar jaar. Het zou voor die jongens heel fijn zijn als niet meer met zichzelf in de knoop hoeven te zitten."