Aboutaleb kan niet anders dan Feyenoord-avond schrappen: 'Verdrietig en idioot'

Aboutaleb kan niet anders dan Feyenoord-avond schrappen: 'Verdrietig en idioot'

09-06-2021 13:24
93

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam spreekt schande van de bedreigingen en intimidaties richtingen betrokkenen rond Feyenoord City. 'Heel verdrietig en idioot', noemt Aboutaleb het.

De burgemeester van Rotterdam zag zich dinsdagavond genoodzaakt om een gesprek tussen de gemeenteraad en Feyenoord over het nieuwe stadion aan de oevers van de Maas om veiligheidsredenen af te blazen. Ook de inspreekmomenten voor supporters gaan deze week niet door. Het is geen geheim dat de Feyenoord-achterban sterk verdeeld is door de bouwplannen: afgelopen zaterdag ging een groep van dertig supporters langs de woning van architect Ard Buijsen, terwijl ook algemeen directeur Mark Koevermans en huisjurist Joris van Benthem bezoek zouden hebben gehad.

"Als je met een groep van dertig man, met hoodies en mondkapjes op, voor de deuren van prominente mensen van Feyenoord gaat staan, heb je niets goeds in de zin. Het is heel verdrietig en idioot", reageert Aboutaleb bij RTV Rijnmond op het nieuwe dieptepunt. "In een democratie kunnen voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek. Maar als volksvertegenwoordigers niet in vrijheid een besluit kunnen nemen, omdat ze bang zijn dat zijzelf dan wel hun gezinsleden iets overkomt, dan zijn we heel ver heen. Dan heeft het uiterlijke kenmerken van een bananenrepubliek en dat sta ik niet toe."

"Er is dan maar één ding dat ik dan kan doen: zorgen dat de gesprekken niet doorgaan en een afkoelingsperiode organiseren", vervolgt de burgemeester. Hij spreekt van een 'zeer ongebruikelijke stap'. "Ik had het gevoel dat het overkookte van emoties. Dan is het beter om de boel even te laten afkoelen, zodat de raad over niet al te lange tijd weer kan luisteren naar de voors en tegens en vervolgens een beslissing kan nemen over Feyenoord City."