EK-stunt van debutant Finland overschaduwd door Eriksen-gebeurtenissen

EK-stunt van debutant Finland overschaduwd door Eriksen-gebeurtenissen

12-06-2021 21:28 Laatste update: 21:34
57

Voetbal was even bijzaak tijdens een ijzingwekkende EK-avond in Kopenhagen. Finland stuntte tijdens zijn EK-debuut tegen Denemarken, maar die wedstrijd werd overschaduwd door de gebeurtenissen rondom Christian Eriksen: de spelmaker zakte aan het einde van de eerste helft in elkaar, moest op het veld gereanimeerd worden en werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Finland begon de wedstrijd met een verdedigende instelling en gokte op de tegenaanval met spits Teemu Pukki. Denemarken had de overhand, maar kreeg geen grote kansen en de eerste helft leek als een nachtkaars uit te gaan. Vlak voor rust viel het stadion echter stil, nadat Eriksen in de hoek van het veld naar de grond ging. De spelmaker van Internazionale werd op het veld gereanimeerd, moest per brancard naar de kant en werd opgenomen in het ziekenhuis.

De wedstrijd lag vervolgens bijna twee uur lang stil. Nadat er goed nieuws uit het ziekenhuis was doorgekomen – de Deense spelers hebben zelfs met Eriksen gesproken, bevestigde bondsvoorzitter Peter Möller – werd de wedstrijd alsnog hervat. Toen er zestig minuten op de klok stonden, viel er zelfs een doelpunt. Joel Pohjanpalo kroop voor zijn tegenstander, verraste doelman Kasper Schmeichel en maakte de allereerste Finse treffer op een eindtoernooi.

Nadat deze primeur ingetogen gevierd werd, ging Denemarken op jacht naar de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd kwam Yussuf Poulsen lichtjes in contact met Paulus Arajuuri en kregen de Denen een penalty. Deze werd echter slap ingeschoten door Pierre-Emile Højbjerg: Lukás Hrádecky gokte op de juiste hoek en kon de strafschop keren.

In het slotkwartier en de vier minuten durende extra tijd was het volhouden geblazen voor de Finnen. Dat lukte ook, ondanks een handvol hachelijke momenten voor het doel van Hrádecky. De EK-debutant neemt voorlopig de leiding in Poule B. België en Rusland komen later op de zaterdag nog in actie. Zoals het er nu naar uitziet, gaan Finland en Denemarken woensdag en donderdag 'gewoon' weer in actie komen: eerst staat Finland-Rusland op het programma, één dag later wordt Denemarken-België gespeeld.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie