'Oekraïne speelt naar de cultuur van het land, het is er niet zo gezellig'

'Oekraïne speelt naar de cultuur van het land, het is er niet zo gezellig'

13-06-2021 07:48
61

Jan Streuer verwacht geen gemakkelijke EK-start voor het Nederlands elftal tegen Oekraïne, maar echt warm loopt hij niet voor de ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko. De technisch directeur van FC Twente is geen fan van de behoudende, stugge speelwijze van de Oost-Europeanen.

Streuer werkte van 2007 tot 2016 met veel succes bij Shakhtar Donetsk, dat mede door de vele Brazilianen frivool voetbal speelde. Daarmee was Shakhtar de uitzondering. "Ik vind het weinig creatief, op een enkele individuele speler na", zegt de directeur over het Oekraïense elftal tegen Voetbal International. "Het is toch vooral weer hard werken, fysiek sterk en een goede mentaliteit."

Wedden

Meer odds

"Het is altijd degelijk wat Oekraïne op de mat brengt. Ze spelen wat dat betreft echt naar de cultuur van het land, de mensen zijn toch wat stugger, het is er niet zo gezellig", vervolgt Streuer. "De mensen zijn er wel gek van het spelletje, maar de accommodaties zijn er sterk verouderd, mede daardoor zit er nooit heel erg veel publiek bij wedstrijden. Bovendien is het verschil tussen de toptwee en de rest zo verschrikkelijk groot dat de competitie natuurlijk niet leuk meer is."

Ook de oorlog met Rusland laat zijn sporen na. "Wellicht dat de nationale ploeg voor wat vreugde kan zorgen. Op papier hebben ze ook echt wel een behoorlijke ploeg en zijn ze in de poule van Nederland dé uitdager van Oranje. Ze moeten met dit materiaal ook de tweede ronde halen anders hebben ze het absoluut niet goed gedaan", meent Streuer.

In dat geval zou zelfs legende Shevchenko onder druk komen te staan. Streuer verwacht daarom behoudend voetbal. "Daarom word ik er ook niet zo snel warm van, want ik vind dat een goed team ook individuele kwaliteit en creativiteit nodig heeft. En daar ontbreekt het toch aan, waarmee ik overigens niet zeg dat Oranje wel even makkelijk van Oekraïne wint. Want dat verwacht ik eerlijk gezegd niet."