Wereldgoal Schick is absoluut hoogtepunt bij Schotland - Tsjechië

14-06-2021 16:50
17

Tsjechië kan de eerste drie punten bijschrijven op het EK. De openingswedstrijd tegen Schotland werd gewonnen door twee goals van Patrik Schick, waarvan de laatste de wereld over gaat. Het werd 0-2 in Glasgow.

Schotland en Tsjechië waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd in Glasgow, al waren beide teams ook bijzonder rommelig en slordig. Doelman David Marshall voorkwam al snel de openingsgoal van Schick, waar de Schotten de handen vol aan hadden.

Namens Schotland was Lyndon Dykes gevaarlijk. Voor de openingsgoal van Schick was de grootste mogelijkheid voor Andy Robertson, die van dichtbij op de Tsjechische doelman stuitte. Kort voor rust haalde Tsjechië via Schick, die Marshall verschalkte met een kopbal in de verre hoek. Het spel van Tsjechië was niet groots, wel effectief. De Schotten hadden de bal, maar stuitten telkens op de muur van de Tsjechen.

Via Jack Hendry had Schotland na de onderbreking op gelijke hoogte moeten komen, maar zijn inzet belandde ongelukkig op de lat. Niet veel later ging opnieuw alle aandacht uit naar Schick, die Marshall te ver voor zijn doel zag staan en rond de middellijn uithaalde: 0-2.

De wedstrijd leek gespeeld, maar Schotland dacht niet aan opgeven. Tsjechië moest ondanks een comfortabele 0-2 voorsprong tot het laatste moment vol gas geven om de overwinning over de streep te trekken. Maar een echt slotoffensief bleef uit voor Schotland. Daarvoor had James Forrest na 84 minuten moeten scoren.