Spanje loopt zich stuk op Zweedse muur en moet Slowakije voorrang verlenen

14-06-2021 22:57
96

Zweden heeft voor een sensatie gezorgd door niet van Spanje te verliezen. De ultra-defensieve mannen van bondscoach Janne Andersson deden er alles aan om in ieder geval geen goal tegen te krijgen en slaagden in die opzet: 0-0.

De Spanjaarden hadden vanaf minuut één de bal en waren vast van plan om hun Scandinavische opponenten uit elkaar te spelen door middel van zuivere passing en positiespel. Zweden, dat al sinds jaar en dag in de organisatie speelt en zich niet gek laat maken, schrok er amper van. Ze metselden een muur in elkaar en verschansten zich daar de hele wedstrijd achter.

Voor rust had de formatie van bondscoach Luis Enrique ruim tachtig procent balbezit, maar daar kwam precies één kans uit voort. Álvaro Morata dook voor Robin Olsen op en schoot voorlangs, waarna zich aan de andere kant een nog grotere mogelijkheid voordeed voor de verdedigende Zweden. Alexander Isak deed het helemaal zelf, maar frommelde de bal op de paal.

In de tweede helft vertoonde de wedstrijd hetzelfde beeld als in het eerste bedrijf, met het enige verschil dat Spanje niet eens een mogelijkheid op een doelpunt bij elkaar wist te spelen. De Zweden bleven in defensief opzicht relatief eenvoudig overeind en hadden twintig minuten voor tijd zelf de winnende goal moeten maken.

Marcus Berg liet dat echter na. De voormalig spits van onder meer FC Groningen en PSV prikte hopeloos naast nadat Isak eigenhandig vier Spaanse stoppers het nakijken gaf. De Scandinaviërs beperkten zich daarna weer tot verdedigen en pas in de slotfase kreeg La Roja serieuze kansen om de wedstrijd alsnog te winnen. Invaller Gérard Moreno kopte de grootste daarvan echter tegen de voeten van keeper Robin Olsen aan en meer dan dat kwam er niet meer.

Dat betekent dat Slowakije de grote winnaar is in poule E: zij zijn na de eerste speeldag koploper dankzij de 2-1 zege op Polen. Spanje en Zweden staan beiden met één punt op de tweede plaats. De formatie van Luis Enrique speelt nog twee keer thuis en kan in die wedstrijden de rug rechten.