Portugal vecht zich in slotfase langs Hongarije, Ronaldo EK-topscorer aller tijden

15-06-2021 19:52 Laatste update: 21:07
117

Hongarije heeft in een volledig uitverkochte Puskás Aréna niet kunnen stunten tegen Portugal. De thuisploeg hield knap stand en kreeg zelfs mogelijkheden op meer, maar ging in de slotfase van het duel onderuit (0-3) door doelpunten van Raphaël Guerreiro en Cristiano Ronaldo (2x), die daarmee all-time topscorer van het EK werd.

Portugal nam in de beginfase van het duel het initiatief tegen Hongarije, zonder echt gevaarlijk te worden voor het doel van Péter Gulácsi. De RB Leipzig-keeper werd wel een aantal keer op de proef gesteld, maar kwam geen enkel moment in de problemen. Sterspeler Cristiano Ronaldo had het niet en ergerde zich meerdere keren aan zijn eigen ploeggenoten. Vlak voor rust was er zelfs een kansje voor Hongarije om de score te openen. Adam Szalai kon koppen uit een vrije trap, maar zijn inzet was een simpele prooi voor Rui Patrício.

Hongarije bleef in de slotfase van de eerste helft goed op de been, mede dankzij een uitstekend keepende Gulácsi. Zo keerde hij een schot uit de draai van Diogo Jota. Ook na rust stopte hij een aantal Portugese mogelijkheden. Aan de andere kant van het veld lagen er zeker ook mogelijkheden voor Hongarije, maar het vizier stond niet op scherp.

In de slotfase van het duel ontbrandde de wedstrijd eigenlijk pas écht. Cristiano Ronaldo wilde een penalty, nadat een Hongarije-verdediger de bal héél licht raakte met zijn hand. Scheidsrechter Cuneyt Cakir, die uitstekend floot, ging hier echter niet in mee. Ook de VAR vond het niet genoeg voor een penalty.

Niet veel later dacht invaller Szabolcs Schön Hongarije op een 1-0 voorsprong te zetten, tot grote vreugde van het aanwezige publiek. Zijn treffer werd echter afgekeurd vanwege buitenspel, en terecht. Aan de andere kant van het veld was het vervolgens wél raak. Met het nodige geluk schoot Raphaël Guerreiro de bal via een Hongarije-been achter Gulácsi.

Na de treffer in de 83e minuut volgde de beslissing snel: Willi Orbán maakte een overtreding in het eigen zestienmetergebied en Cakir legde de bal op de stip. Ronaldo maakte geen fout en schoot de 0-2 tegen de touwen. De vedette van Portugal werd daarmee de all-time topscorer van het EK en legde er in de blessuretijd nog eentje in. Hiermee bepaalde hij de eindstand op 0-3.