Het EK tot nu toe: favorieten laten het zien, Duitsland komt al in de problemen

Het EK tot nu toe: favorieten laten het zien, Duitsland komt al in de problemen

16-06-2021 13:00 Laatste update: 23-06-2021 15:44
34

Alle landen hebben inmiddels één wedstrijd gespeeld op het EK en dat betekent dat we een eerste balans op kunnen maken. Wie heeft zijn status als titelkandidaat waargemaakt? Welk land kan dit toernooi wel eens gaan verrassen? Welke teams stelden teleur? VoetbalPrimeur zet het op een rijtje.

De favorieten
België, Engeland en Frankrijk, de drie landen die volgens de bookmakers de meeste kans maken op een EK-eindzege, begonnen hun campagne allen met een overwinning. De Belgen waren in Sint-Petersburg niet onder de indruk van de vijandige sfeer en rolden Rusland, dat een heel povere indruk maakte, eenvoudig met 3-0 op. Romelu Lukaku opende zijn rekening meteen met twee doelpunten en zal tegen Finland en Denemarken op jacht gaan naar nog meer goals.

De Engelsen zijn met een ijzersterk team naar dit EK gekomen en spelen in de wetenschap dat een eventuele halve finale en finale op eigen bodem gespeeld kan worden. De 1-0 thuiszege op Kroatië was dan ook een zeer degelijk begin. De WK-finalist van 2018 had geen kans tegen de formatie van bondscoach Gareth Southgate en Raheem Sterling bezegelde dat door in de tweede helft de winnende goal te maken.

Dinsdagavond liet ook het Franse elftal zien klaar te zijn om na de WK-winst ook de Europese titel te veroveren. Duitsland werd met oerdegelijk en kwalitatief goed spel aan de kant gezet (1-0) en met een aanvalstrio als Benzema-Griezmann-Mbappé is iedere tegenstander gewaarschuwd. Als Les Bleus aanstaande zaterdag van Hongarije winnen, lijkt de eerste plaats in de poule des doods al bijna een zekerheidje.

De verrassingen
Eigenlijk mag het goede spel van Italië al geen verrassing genoemd meer worden. De voetbalmachine van bondscoach Roberto Mancini verloor al 28 wedstrijden op rij niet meer en kreeg in de laatste acht duels zelfs geen tegendoelpunt. De laatste speler die het Azzurri-net liet bollen was Donny van de Beek, die op 14 oktober de 1-1 maakte in de Nations League-wedstrijd in Bergamo. In de openingswedstrijd kreeg Turkije met 3-0 klop en dus zijn de topfavorieten gewaarschuwd.

Na negentig minuten voetballen in La Cartuja had Zweden rond de twintig procent balbezit gehad, maar hield het voetbalgrootmacht Spanje wel 'gewoon' op 0-0. Als Alexander Isak en met name Marcus Berg iets meer geluk hadden gehad, zat er zelfs een overwinning in. De Scandinaviërs koppelen gedisciplineerd verdedigen aan venijnige uitbraken en zijn voor iedere tegenstander bijzonder lastig te bespelen. Ze kunnen ver komen.

Dan is er ook nog het stugge Tsjechië, dat met 0-2 bij Schotland won en het enthousiaste publiek op Hampden Park daarmee stil kreeg. Na een aantal magere jaren lijken ze weer kans te maken op een plekje in de knock-outfase van een groot toernooi, want een puntje tegen Engeland of Kroatië moet daar genoeg voor zijn. De Tsjechen krijgen weinig tegendoelpunten en weten dat ze met Patrik Schick in de spits een speler hebben die wedstrijden kan beslissen.

De teleurstellingen
De Spaanse selectie heeft een transferwaarde van meer dan 900 miljoen euro, maar daar was tegen de Zweden helemaal niets van te zien. Bondscoach Luis Enrique moest lijdzaam toezien hoe zijn ploeg de defensieve code van collega Janne Andersson maar niet wist te kraken en wordt bekritiseerd in eigen land vanwege het almaar vasthouden aan de niet scorende Álvaro Morata. Gerard Moreno, topscorer van Villarreal en publiekslieveling in Spanje, viel pas na 74 minuten in.

Joachim Löw, 'Bundestrainer' van Duitsland, zwaait na dit EK af en wil graag afscheid nemen met een fraai resultaat. De 1-0 nederlaag tegen Frankrijk bood daar nog geen goede hoop op. Die Mannschaft was kwalitatief de mindere en weet dat het ook nog tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo zal moeten aantreden. Als ook die wedstrijd niet wordt gewonnen, komt er enorm veel druk te staan op de laatste groepswedstrijd tegen Hongarije. Het worden spannende dagen voor onze oosterburen.

Normaal gesproken is Zwitserland ieder eindtoernooi een zekerheidje in de achtste finales, maar na een teleurstellend gelijkspel tegen Wales en een treffen met Italië nog voor de boeg lijkt dat ditmaal allerminst zeker. Het Alpenland moet snel uit een ander vaatje gaan tappen en zal sowieso een zege op Turkije nodig gaan hebben om er na de poulefase nog bij te zijn. Het is zaak voor spelers als Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka om snel op te staan.