Uitglijder voor topfavoriet Frankrijk: Hongarije stunt in Puskás Aréna

19-06-2021 16:54 Laatste update: 16:57
119

Hongarije heeft in de tweede groepswedstrijd op het EK gestunt tegen Frankrijk. In de eigen Puskás Aréna werd Les Bleus op een 1-1 gelijkspel gehouden. Voor Frankrijk zijn dat twee verliespunten, voor Hongarije zal het voelen als een overwinning.

Tegen Duitsland bevestigde Frankrijk de status als absolute titelfavoriet, al liet het spel van de Fransen en de gemiste kansen nog wel te wensen over. Desondanks besloot de Franse bondscoach Didier Deschamps weinig aan zijn opstelling te veranderen. Alleen Theo Hernández werd gepasseerd, voor hem speelde Lucas Digne.

Zoals verwacht waren de Fransen vanaf de eerste minuut veruit de bovenliggende partij. Karim Benzema, Antoine Griezmann en Kylian Mbappé voerden de druk flink op, maar vonden doelman Peter Gulacsi op hun weg of schoten naast of over. Hongarije wist relatief eenvoudig stand te houden in Budapest. Benzema kreeg na een half uur nog een kans op de 1-0, maar miste en daarna was er van de Franse druk nog weinig over.

De voorsprong voor Hongarije kwam volledig uit de lucht vallen. De thuisploeg kon in de blessuretijd van de eerste helft doorbreken door slecht verdedigingswerk van Benjamin Pavard, waarna Attila Fiola de eerste beste bal achter Hugo Lloris schoot. Een volledig onverwachte voorsprong, maar desondanks sloeg de paniek niet meteen toe bij Deschamps.

Na een uur besloot hij het toch over een andere boeg te gooien. Adrien Rabiot maakte plaats voor Ousmane Dembélé, die kort na zijn entree meteen op de paal schoot, maar daarna een slechte wedstrijd speelde. Hongarije had de voorsprong te pakken en hoefde dus enkel tegen te houden. Dat lukte niet. Ondanks een achterstand kwam de gelijkmaker van Frankrijk tot stand via een counter. Een uittrap van Lloris belandde gelukkig bij Mbappé, die zijn directe tegenstander uitspeelde en voorgaf. De afvallende bal belandde voor de voeten van Griezmann.

De goal kwam op het juiste moment voor Frankrijk, dat vastgeroest leek en veel fouten maakte. Deschamps bracht Olivier Giroud nog als extra stormram naast Mbappé. Dembélé kon de westrijd vanwege een blessure niet volmaken. De grootste kansen waren in de slotfase voor Mbappé, die één keer Gulacsi op zijn weg vond. De Hongaarse doelman hield zijn ploeg knap op de been. In de blessuretijd dacht de VAR nog aan een strafschop voor Frankrijk, maar scheidsrechter Michael Oliver wilde daar niet aan.

Portugal en Duitsland treffen elkaar om 18.00 uur. De Portugezen kunnen bij winst over Frankrijk heen. De Fransen nemen het in de laatste groepswedstrijd op tegen Portugal.