Oranje-advies: 'Met Wormuth besproken, belangrijk om spelers in ritme te houden'

Oranje-advies: 'Met Wormuth besproken, belangrijk om spelers in ritme te houden'

Gepubliceerd: zondag 20 juni 2021 om 07:32zo 20-06-2021 om 07:32

Bondscoach Frank de Boer zou risicogevallen aan de kant kunnen houden tegen Noord-Macedonië, maar verder zijn er fysiologisch geen redenen om te rouleren bij Oranje. Dat stelt fysiek expert Colin de Graaf van Heracles Almelo.

Het Nederlands elftal heeft telkens drie volle dagen rust tussen zijn groepsduels, die bovendien alle drie in Amsterdam worden gespeeld. De Boer weet bovendien al dat zijn ploeg vijf dagen rust heeft voordat op 27 juni de achtste finale wordt afgewerkt in Boedapest.

Rust is dus geen noodzaak. "Topspelers zijn dit ritme qua spelen gewend", zegt De Graaf tegen Voetbal International. "Vanuit de gedachte: even een wedstrijdje lekker rust, zou ik dit zeker niet doen. Stel dat er nu een speler met het blessureverleden van Arjen Robben in de selectie zou zitten, dan moet je niet het risico nemen. Maar als ze fit zijn en gedurende het hele seizoen in dit ritme gespeeld hebben, dan zie ik geen bezwaar."

De Graaf vindt het zeker geen belemmering dat de spelers mogelijk alle duels dit EK moeten spelen. "Ik heb dit ook besproken met Frank Wormuth. Vanuit zijn ervaring bij Duitsland gaf hij aan dat het belangrijk is om spelers in het ritme te houden."

De recente EK-winnaars tonen aan dat De Graaf een punt heeft. "Neem bijvoorbeeld het EK 2012, het WK 2014 en het EK 2016. Spelers als Xavi, Toni Kroos en Nani hebben destijds gewoon het hele toernooi gespeeld. Vanuit dat punt moet je spelers dus niet onnodig gaan sparen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws