112-voudig international Sükür ontvlucht Turkije: 'Zouden me niet in leven laten'

112-voudig international Sükür ontvlucht Turkije: 'Zouden me niet in leven laten'

Gepubliceerd: zondag 20 juni 2021 om 11:04zo 20-06-2021 om 11:04

Hakan Sükür is een van de beste voetballers ooit uit Turkije en speelde 112 interlands voor het nationale elftal van het land. Toch is hij niet meer welkom in zijn eigen land, zo geeft hij aan in een openhartig interview met het Duitse BILD.

Sükür, inmiddels 49 jaar oud, vluchtte in 2015 naar de Verenigde Staten. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de Gülenbeweging, die door de Turkse regering gezien wordt een terroristische organisatie. Daardoor was Sükür zijn leven niet meer zeker in eigen land. "Alles wat ik had, is me afgenomen", begint Sükür in gesprek met BILD. "Ik werd onteigend. Alles wat ik verdiende in het land werd van mij gestolen door het regime."

De verdenkingen raken niet alleen Sükür, maar ook zijn familie. "Mijn vader werd veroordeeld tot een gevangenisstraf zonder ooit iets misdaan te hebben. Een 80-jarige man, allemaal omdat hij mijn vader is. Ze storten een ernstig zieke man in de ellende. Zelfs rechters geven toe dat ze niets kunnen doen, omdat ze bevelen van bovenaf krijgen."

Het was voor Sükür de enige keuze: zijn eigen land ontvluchten. "Als ik Turkije niet had verlaten, zouden ze me niet in leven hebben gelaten. Niet het regime zelf, maar de fanatieke aanhangers. Als je je uitspreekt tegen het regime, zul je fanatici aantreffen die het als hun plicht zien om hun tegenstanders af te maken."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws