Onpasseerbaar Italië met Wales naar achtste finales EK, Zwitserland in wachtkamer

20-06-2021 19:50 Laatste update: 19:54
92

De eerste beslissingen op het EK zijn gevallen: Italië wint Groep A en gaat met nummer twee Wales naar de achtste finales, terwijl Zwitserland als nummer drie plaatsneemt in de wachtkamer. Voor Turkije eindigt het toernooi met nul punten.

Italië was al zeker van een plek bij de laatste zestien, terwijl Wales na de zege op Turkije en het gelijkspel tegen Zwitserland ook heel dichtbij was. De meeste spanning lag bij de groepswedstrijd tussen Zwitserland en Turkije. Xherdan Shaqiri groeide in Baku uit tot de Zwitserse held.

Zwitserland - Turkije: 3-1
De avond begon nog met een kans voor Turkije, maar binnen zes minuten lag de bal er aan de andere kant in: Haris Seferovic scoorde met een verdekt afstandsschot. Nog voor rust werd het 2-0: Shaqiri krulde de bal fraai in de bovenhoek. Tegelijkertijd bewees doelman - en kersvers vader - Yann Sommer zijn waarde door een groot aantal Turkse kansen onschadelijk te maken.

Na rust bracht Irfan Kahveci de spanning terug met een prachtige goal, de eerste van Turkije op dit EK. Het mocht echter niet baten. Zwitserland bracht de marge niet veel later weer op twee goals dankzij Shaqiri, die wederom op fraaie wijze zijn tweede van de avond maakte: 3-1. Orkun Kökcü mocht daarna nog invallen bij Turkije.

Italië - Wales: 1-0
In Rome boekte het ijzersterke Italië de derde groepszege. Atalanta Bergamo-middenvelder Matteo Pessina maakte op aangeven van Marco Verratti - één van de acht (!) nieuwe spelers in de Italiaanse basis - het enige doelpunt van de wedstrijd. Wales eindigde het duel met tien man door een rode kaart voor verdediger Ethan Ampadu. Gianluigi Donnarumma, doelman van de Azzurri, is nu meer dan 1.000 minuten niet gepasseerd. Opvallend: hij werd in de slotfase gewisseld voor Salvatore Sirigu.

Italië gaat als groepswinnaar naar de achtste finales en treft in Londen de nummer twee uit de EK-groep van het Nederlands elftal. Wales volgt als nummer twee. De Zwitsers moeten hopen dat hun gelijkspel tegen Wales en overwinning op Turkije goed genoeg zijn om bij de vier beste nummers drie te eindigen.