Oranje in spanning: kans op tegenstander uit Groep des Doods wordt groter

Oranje in spanning: kans op tegenstander uit Groep des Doods wordt groter

Gepubliceerd: maandag 21 juni 2021 om 10:00ma 21-06-2021 om 10:00

De kaarten zijn geschud in Poule A: Italië en Wales zijn al zeker van de achtste finales, Turkije verlaat het EK met nul punten en Zwitserland zit met vier punten in de wachtkamer. Het ziet er echter goed uit voor de nummer drie en dat is juist weer slecht nieuws voor Oranje.

Zaterdagavond kom er een eerste ranking met alle nummers drie aangemaakt worden, nadat alle landen hun tweede wedstrijd achter de rug hadden. Zwitserland stond troosteloos onderaan met één punt en een doelsaldo van -3. Hoe anders ziet de wereld er 21 uur later uit: de Zwitsers zijn op vier punten uitgekomen en zijn opeens de allerbeste nummer drie.

Klassement nummers drie 
1. Zwitserland 3-4 (-1) 
2. Portugal (F) 2-3 (+1) 
3. Oostenrijk (C) 2-3 (+/-) 
4. Finland (B) 2-3 (+/-) 
5. Spanje (E) 2-2 (+/-) 
6. Kroatië (D) 2-1 (-1)

Natuurlijk kan Zwitserland theoretisch gezien nog door vijf of zes landen bijgehaald worden, maar laten we er voor het gemak van uitgaan dat de nummer drie van Poule A doorgaat naar de knock-outfase. Dit vergroot de kans op een loodzware achtste finalewedstrijd voor Oranje. Als Zwitserland definitief zeker is van een plekje in de knock-outfase, is de kans – volgens de vijftien scenario's die de UEFA vooraf heeft opgesteld – vijftig procent dat de volgende tegenstander van Nederland uit Poule F komt, de groep van Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije.

Laten we inzoomen op de tien Poule A-scenario's: het wordt nu een beetje cryptisch, maar bij de lettercombinaties – dat wil zeggen: de beste nummers drie komen uit deze vier poules – ABCF, ABDF, ABEF, ACEF en ADEF moet Nederland tegen een land uit Poule F spelen. En bij de combinaties ABCD, ABCE, ABDE, ACDE en ACDF komt er juist een tegenstander uit Poule D of Poule E uit de koker. Nederland speelt zelf nergens meer om in zijn laatste groepswedstrijd, maar de komende dagen beloven nog spannend genoeg te worden!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws