Spelersrapport: De Jong weer uitblinker, tweemaal 7,5 en ook drie onvoldoendes

Spelersrapport: De Jong weer uitblinker, tweemaal 7,5 en ook drie onvoldoendes

21-06-2021 19:54 Laatste update: 19:56
256

Het Nederlands elftal kan de blik richten op de achtste finales van zondag, na een verplicht nummertje tegen Noord-Macedonië: Oranje kon in de tweede helft een ander systeem uitproberen en won dankzij Memphis Depay en Georginio Wijnaldum met 3-0 van de al uitgeschakelde tegenstander. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na de laatste poulewedstrijd van dit EK.

Maarten Stekelenburg – 6: Deze wedstrijd is geen graadmeter voor Stekelenburg. Hij werd gepasseerd door Ivan Trickovski en Darko Churlinov, die echter buitenspel bleken te staan, en had ook mazzel toen Aleksandar Trajkovski de paal trof. Verder moest hij alleen in actie komen na een harde vrije trap van Enis Bardhi.

Denzel Dumfries – 6: Het kan niet elke wedstrijd feest zijn. De 1-0 van Oranje was de eerste Nederlandse EK-goal waar Dumfries niet direct bij betrokken was. Na een half uur had het alsnog kunnen gebeuren, maar Stole Dimitrievski voorkwam een drie uit drie voor Dumfries. De PSV-captain speelde meer gedoseerd dan in de vorige wedstrijden, met Leeds United-loopwonder Ezgjan Alioski als waardige tegenstander. Na één helft mocht hij alvast krachten sparen voor de knock-outfase.

Stefan de Vrij – 6,5: Weer de meest rechtse centrale verdediger in plaats van de centrale man, hoe graag Willem van Hanegem het ook anders had gezien. Sober, maar wel vrijwel alles goed gedaan wat hij goed kon doen: in verdedigend en positioneel opzicht én aan de bal. Ook zijn wedstrijd zat er na 45 minuten op, maar het spreekt voor zich dat De Vrij onomstreden is in dit Oranje.

Matthijs de Ligt – 6: Hij moest de afzwaaiende Goran Pandev afstoppen en ging tot diep op eigen helft met de spits mee. En die sluwe vos was hem tóch een paar keer te slim af, met dreiging via één van de andere Noord-Macedoniërs tot gevolg. Als hij rugdekking moest geven, deed De Ligt dat echter wel naar behoren. Ook in aanvallend opzicht was hij gevaarlijk, maar de krachtpatser van Juventus had pech dat Trickovski zijn kopbal van de lijn haalde.

Daley Blind – 6,5: Vroeg in de wedstrijd liet hij Trickovski uit zijn rug lopen. De daaropvolgende goal van de Noord-Macedoniërs werd afgekeurd, dus het zij Blind vergeven. In het restant van de wedstrijd liet hij met zijn passes in voorwaartse richting namelijk zien hoe belangrijk hij voor Oranje is.

Patrick van Aanholt – 5,5: Uiteraard was het niet allemaal zijn schuld, maar als Noord-Macedonië gevaarlijk werd, gebeurde dat toch vrij vaak via zijn flank. Verder schakelde hij zich regelmatig aanvallend in, met wisselend succes. Doordat concurrent Owen Wijndal in de voorbereiding zijn kans niet greep, is de Bosschenaar opeens de vaste linksback van Oranje. De meest betrouwbare schakel van het team is hij echter niet.

Frenkie de Jong – 8: Geen passzuiverheid van honderd procent, maar dé uitblinker van Nederland-Oostenrijk bewees opnieuw wat voor rasvoetballer hij is. Het hoogtepunt van de avond: zijn steekpass na een uur spelen, die Wijnaldum bijna een zuivere hattrick opleverde.

Georginio Wijnaldum – 7,5: Hij hoeft zich allang niet meer te bewijzen in Oranje en drukte het gaspedaal niet volledig in. Kort na rust kon hij zijn sobere wedstrijd alsnog bekronen met de tweede én de derde goal van de vroege avond. En toen was hij opeens één van de topscorers van het toernooi, samen met Cristiano Ronaldo en Patrik Schick.

Ryan Gravenberch – 5: Zelfs zijn grootste bewonderaar Rafael van der Vaart was teleurgesteld. Gravenberch heeft een topseizoen bij Ajax achter de rug en mocht als tiener in de basis staan tijdens een EK-wedstrijd. De jonge middenvelder was echter bijzonder ongelukkig in zijn acties.

Donyell Malen – 7: Natuurlijk, lang niet al zijn acties waren even geslaagd. Maar Malen vulde Memphis prima aan en bewees dat hij een belangrijk wapen heeft dat zijn concurrent Weghorst niet heeft: snelheid en diepgang. Goed voor een mooie assist, na een knappe versnelling, én een mooie voorassist: grote kans dus dat we de PSV-spits zondag weer in de basis zien, tenzij Frank de Boer tóch liever Weghorst inzet als muurligger.

Memphis Depay – 7,5: Er viel duidelijk een last van zijn schouders toen zijn eerste veldgoal eenmaal binnen was. Memphis was hier nadrukkelijk naar op zoek en kon vervolgens weer rustig zijn momenten kiezen. Dat deed hij kort na rust toen hij beide goals van Wijnaldum inleidde: opnieuw goud waard voor Oranje dus.

Invallers
Jurriën Timber – 5,5: Kwam bij rust binnen de lijnen voor De Vrij. Tegen Oekraïne deed hij het naar behoren als centrale verdediger, ditmaal was kersverse twintiger de rechtsback van dienst. Timber kreeg, in tegenstelling tot Dumfries, niet zo vaak te maken met Alioski, mede door de systeemwijziging van Oranje. Vlak na zijn entree viel de wedstrijd definitief in het slot.

Steven Berghuis – 6,5: Viel ook tijdens de rust in, als vervanger van Dumfries. De gretige Feyenoord-captain zag eindelijk weer zijn favoriete positie vrijkomen, werd regelmatig gezocht door zijn teamgenoten en pakte al snel uit met een strakke voorassist bij de 2-0 van Wijnaldum. Op een basisplek hoeft hij vermoedelijk niet te rekenen, maar Berghuis heeft zich wél kandidaat gesteld voor wedstrijden waarin Oranje aanvallend moet wisselen.

Quincy Promes – 5: Mocht bij het ingaan van het laatste kwart zijn EK-debuut maken, als vervanger van Malen. De veelbesproken, maar multifunctionele Spartak Moskou-aanvaller belandde op de linkerflank. Daar kon hij zijn stempel niet op de allang besliste wedstrijd drukken. Sterker nog: hij verzuimde in de laatste minuut om de 4-0 in te leiden.

Wout Weghorst – 5: Loste Memphis tegelijkertijd af, in de wetenschap dat rivaal Malen een goede indruk achter had gelaten. Dat hij bij zijn eerste uitgelezen kans via de lat over schoot, spreekt dus niet in het voordeel van Weghorst.

Cody Gakpo – x: Loste vlak voor tijd De Jong af, maar de Oranje-debutant speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Frank de Boer – 6,5: Drie poulewedstrijden, negen punten, acht doelpunten voor, twee doelpunten tegen. De vaak bekritiseerde bondscoach heeft Oranje zonder problemen door de poulefase geloodst en lijkt zijn ideale opstelling toch nog gevonden te hebben. Het is bovendien prijzenswaardig dat De Boer een paar reserves hun EK-debuut gunde. Hij krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel, maar het blijft ook voor de bondscoach wachten op de eerste échte test.