Duitsland scheert 75 minuten langs de rand van de afgrond, maar gaat alsnog door

23-06-2021 22:53 Laatste update: 23:06
118

Hongarije heeft woensdagavond in München nét niet voor een EK-sensatie kunnen zorgen. De ploeg van Marco Rossi liet Duitsland ruim een uur lang boven de rand van de afgrond balanceren: Die Mannschaft heeft dankzij een late 2-2 van Leon Goretzka echter alsnog de knock-outfase bereikt.

Hongarije, de absolute underdog in de Groep des Doods, had een overwinning nodig om alsnog door te gaan, terwijl Duitsland aan een gelijkspel genoeg zou hebben. Al na elf minuten werd echter al duidelijk dat geen walk-over zou worden voor de gastheren. Roland Sallai verstuurde vanaf rechts een perfecte voorzet op Ádám Szalai, die vallend inkopte: 0-1.

De thuisploeg wist in het restant van de eerste helft niet veel te creëren, maar was twee keer achter elkaar dichtbij de gelijkmaker. Mats Hummels trof echter de lat en Matthias Ginter vond Péter Gulácsi op zijn weg. In de tweede helft werd de spanning met de minuut groter: Duitsland ontsnapte aan een tweede tegengoal, nadat Manuel Neuer een indraaiende vrije trap van Sallai tegen de buitenkant van de paal zag belanden.

Twintig minuten voor tijd ging het opeens helemaal los. Kai Havertz kon van dichtbij de gelijkmaker binnenkoppen, na mistasten van Gulácsi: 1-1. Direct daarna dook András Schäfer echter vrij voor Neuer op en stond het pardoes 1-2. Op het andere veld in München werd het ook kort na elkaar 1-2 en 2-2, waardoor het duidelijk was dat Duitsland het op eigen kracht moest doen.

Bondscoach Joachim Löw legde alle aanvallende troefkaarten op tafel en kon vijf minuten voor tijd alsnog opgelucht ademhalen. Goretzka kreeg de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten en passeerde Gulácsi met een droge knal. Die 2-2 bleek goud waard voor Die Mannschaft, dat geen vierde, maar tweede is geworden in zijn groep: het betekent dat er op Wembley een klassieker tegen Engeland zal volgen. Hongarije moet het doen met de complimenten en het puntje dat men van Frankrijk af wist te snoepen.