Van Hooijdonk over 'De Wissel': 'We keken elkaar aan, vonden het wel vreemd'

Van Hooijdonk over 'De Wissel': 'We keken elkaar aan, vonden het wel vreemd'

Gepubliceerd: donderdag 24 juni 2021 om 09:15do 24-06-2021 om 09:15

19 juni 2004 zal voor altijd een belangrijk moment in de EK-geschiedenis van het Nederlands elftal zijn. Oranje verloor die dag met 2-3 van Tsjechië, aankomende zondag de tegenstander in de achtste finale. Pierre van Hooijdonk kan zich de wedstrijd nog goed herinneren.

Nederland kwam op een snelle 2-0 voorsprong door goals van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooy, maar daarna ging het helemaal mis. Bondscoach Dick Advocaat verraste door in de tweede helft Arjen Robben, zijn beste speler, te wisselen voor Paul Bosvelt. Daarna scoorde Tsjechië nog twee keer, waardoor Nederland verloor.

Van Hooijdonk kan zich 'De Wissel', zoals de ingreep van Advocaat nog altijd wordt genoemd, nog goed herinneren. "Iedereen keek elkaar wel aan. We smoesden wat van: wat doet hij (Advocaat, red.) nou? Na de wissel praat je een beetje met elkaar. We vonden het allemaal wel vreemd, maar we waren niet de enigen."

Assistent-trainer Willem van Hanegem snapte er ook weinig van. "Er werd ook gezegd dat Advocaat gestenigd moet worden", doelt Van Hooijdonk daarnaast op een uitspraak van Jan Mulder, die bij Villa BvD zei dat Advocaat 'gestendigd' en 'opgehangen' moest worden. Mulder gaf daarna toe dat hij dat overdreef. "Dat ging er pittig aan toe, dus er was veel steun voor de bondscoach", zegt Van Hooijdonk.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws