Opponenten van Oranje: Tsjechen zetten in op eenheid en teamgevoel

Opponenten van Oranje: Tsjechen zetten in op eenheid en teamgevoel

27-06-2021 16:35 Laatste update: 16:35
17

Het Nederlands elftal heeft de poulefase van het EK afgesloten met klinkende cijfers: negen punten uit drie wedstrijden en acht gemaakte doelpunten. In de achtste finale wacht Tsjechië, een voetbalgrootmacht van weleer. VoetbalPrimeur stelt ze aan je voor.

Historie: een negatieve balans
Sinds 1993 maakt Tsjechië geen onderdeel meer uit van Tsjecho-Slowakije. Het nog jonge land speelde echter al elf keer tegen Oranje en kan in die wedstrijden een zeer goede balans overleggen: ze wonnen vijf keer van Nederland, speelden drie keer gelijk en verloren ook maar drie keer. De laatste twee keren dat 'we' tegen de Tsjechen speelden, zijn geen momenten om aan terug te denken. In de dramatisch verloren EK-kwalificatie voor het toernooi in 2016 werd er met 2-1 en 3-2 verloren.

De beroemdste wedstrijd die Nederland en Tsjechië tegen elkaar speelden, is waarschijnlijk die op het EK van 2004. Na de 1-1 tegen Duitsland in de eerste groepswedstrijd van het toernooi in Portugal, was het zaak voor de Oranjehemden om het destijds grote Tsjechië aan de kant te zetten. Binnen twintig minuten stond het 2-0 voor de ploeg van bondscoach Dick Advocaat door goals van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij, maar de Tsjechen draaiden het duel helemaal om en wonnen met 2-3. Arjen Robben werd in minuut 58 vervangen door Paul Bosvelt en dat moment ging de geschiedenisboeken in als De Wissel.

Bondscoach Frank de Boer zal echter wel goede herinneringen bewaren aan wedstrijden tegen Tsjechië. Op het EK van 2000 speelden de beide landen voor het eerst op een groot toernooi tegen elkaar en door een late goal van de huidige keuzeheer van Oranje werd het 1-0. De Boer benutte een strafschop en mede daardoor eindigde het Nederlands elftal bovenaan in de poule, boven de uiteindelijke winnaar Frankrijk. De Tsjechen verloren dat toernooi ook van Frankrijk en klopten alleen Denemarken.

Kwalificatie en voorbereiding: schaven aan het teamgevoel
Twintig jaar geleden kon Karel Brückner, de beroemde bondscoach die De Witte Magiër genoemd werd, beschikken over spelers als Milan Baros, Jan Koller, Pavel Nedvéd, Tomás Rosický en Karel Poborský. Hoe anders is dat nu. Jaroslav Silhavy, voormalig rechterhand van Brückner en de huidige trainer van de Tsjechen, heeft geen voetballers van dat kaliber meer om op te roepen en moet het doen met spelers uit eigen land en uit de middenmoot van de grotere competities.

Dat gaat hem echter prima af. De EK-kwalificatie werd als tweede afgesloten in een groep met Engeland, Kosovo, Bulgarije en Montenegro en daardoor ging Tsjechië samen met The Three Lions direct naar het Europees kampioenschap. De mannen van Silhavy slaagden er zelfs in om in Praag met 2-1 van de Engelsen te winnen en dus is Oranje gewaarschuwd: dit elftal kan verrassen en deinst niet terug voor een sterke tegenstander.

De interlands uit 2021 geven echter een ander beeld. Een 1-1 gelijkspel tegen België mag als een goed resultaat bestempeld worden, maar tegen Wales (1-0) en Italië (liefst 4-0) moesten de Tsjechen hun meerdere erkennen. Alleen van landen als Estland en Albanië werd gewonnen. Het vertrouwen in de spelers was derhalve niet al te groot en zeker niet omdat er ongunstig geloot werd voor de poulefase op het EK.

De poulefase: door met dank aan één man
Met het sterke Engeland, WK-finalist Kroatië en thuisland Schotland wisten de Tsjechen dat ze uit een ander vaatje moesten tappen om door te kunnen gaan. Dat gebeurde ook, want de eerste wedstrijd tegen de Schotten werd met vlag en wimpel doorstaan. Het vijandige Hampden Park in Glasgow werd stil gekregen door Patrik Schick, die twee keer scoorde en de wereld overging met zijn doelpunt vanaf de middenlijn.

Door die zege wist Tsjechië dat het in de resterende twee wedstrijden maar één punt nodig zou hebben om in ieder geval als nummer drie de volgende ronde te kunnen halen. Dat punt werd al tegen de Kroaten gehaald en weer was het aan Schick te danken dat er een resultaat werd gepakt. De spits van Bayer Leverkusen nam zijn verantwoordelijkheid toen er een strafschop werd toegekend en scoorde, waarna de wedstrijd in 1-1 eindigde.

Op Wembley tegen Engeland werd vervolgens rustig aan gedaan door beide partijen, omdat het besef van het behalen van de volgende ronde bij beide landen was ingedaald. Raheem Sterling maakte in de twaalfde minuut de enige treffer van de wedstrijd en door het resultaat bij Kroatië tegen Schotland eindigde Tsjechië op plek drie. Door de resultaten in alle andere poules werd het land vervolgens aan Oranje gekoppeld.

Op wie moeten we letten?
Tsjechië teert al jaren niet meer op een select groepje met vedettes, maar heeft zich bewezen als een team vol hardwerkende spelers die voor elkaar door het vuur willen gaan. Als er één speler is die er bovenuit steekt, moet dat Schick zijn. Hij nam alle drie de Tsjechische goals in de groepsfase voor zijn rekening en is de man om wie het aanvalsspel draait. Hij is technisch, redelijk snel, kopsterk en heeft een neusje voor de goal. Die moet in de gaten gehouden worden.

Dan is er nog de aanvoerder, de 30-jarige Vladimir Darida van Hertha BSC. Hij speelt op papier als nummer tien, maar zal zich voornamelijk met het verleggen van het spel bezig houden. De middenvelder staat namelijk niet bekend om zijn doelpuntenproductie: in de afgelopen vier seizoenen scoorde hij slechts vier keer. Als Darida geneutraliseerd kan worden, is een belangrijk deel van het Tsjechische spel ontmanteld.

Tenslotte heeft Silhavy de beschikking over twee spelers van West Ham United die het klappen van de zweep kennen. Vladimir Coufal is een enthousiaste rechtsback die kan 'stieren' zoals Denzel Dumfries dat ook doet. Daarnaast is Tomas Soucek één van de belangrijkste spelers van het elftal met zijn drive, loopvermogen en doelgerichtheid. Met tien competitiegoals was de 26-jarige alleskunner afgelopen seizoen dragende kracht bij The Hammers.

Laatste opstelling: Tsjechië – Engeland 0-1, 22 juni 2021
Václik; Coufal, Kalas, Celustka, Boril; Masopust (64. Hlozek), Holes (84. Vydra), Darida (64. Král), Soucek, Jankto (46. Sevcik); Schick (75. Pekhart).