Denemarken verzekert zich dankzij Dolberg van mogelijke confrontatie met Oranje

26-06-2021 19:53 Laatste update: 20:00
50

Als Oranje zondagavond van Tsjechië weet te winnen, is Denemarken de tegenstander in de kwartfinale. Mede dankzij twee goals van Kasper Dolberg wonnen de Denen in Amsterdam met 4-0 van Wales.

De fans uit Denemarken hadden de overhand in de Johan Cruijff Arena, maar zagen tot hun verbazing dat Wales in de openingsfase aanvallend durfde te denken. Gareth Bale, Kieffer Moore en Daniel James kwamen vaak in balbezit en doelman Kasper Schmeichel zag een paar pogingen op zijn doel af komen. Pas na een tactische omzetting van bondscoach Kasper Hjulmand veranderde dat.

Hij schoof een verdediger door naar het middenveld en daardoor namen de Scandinaviërs de regie in de wedstrijd over. Dat leverde na een klein half uur ook een doelpunt op en dat was een hele fraaie. Dolberg, die terug was in 'zijn' Amsterdam, kwam op de rand van het strafschopgebied in balbezit en vond met een droge knal de verre hoek.

Die treffer bevestigde dat de Denen de bovenliggende partij waren en gaf hen ook de moed om op dezelfde voet verder te gaan. Dolberg miste voor rust nog een aardige kans op zijn tweede, maar drie minuten in de tweede helft vond hij het net wel weer. Na een dramatische fout van invaller Neco Williams eindigde de bal voor de voet van de spits van Nice, die koeltjes inprikte: 0-2.

Vanaf dat moment geloofde Denemarken het wel en kreeg Wales de bal. Gareth Bale, Aaron Ramsey en alle andere Welshmen waren echter bij lange na niet in staat om er nog een spannende wedstrijd van te maken en de aansluitingstreffer viel niet meer. Het was juist Joakim Maehle die in minuut 89 de 0-3 in de korte hoek veegde en zijn land daarmee naar een kwartfinaleduel met Nederland of Tsjechië schoot. In blessuretijd werd het zelfs nog 0-4 via Martin Braithwaite.