Italië maakt op Wembley minder indruk dan in Rome, maar ontsnapt tegen Oostenrijk

Italië maakt op Wembley minder indruk dan in Rome, maar ontsnapt tegen Oostenrijk

26-06-2021 23:32 Laatste update: 23:34
78

Italië groeide tijdens de EK-groepsfase in thuisbasis Rome uit tot EK-favoriet, maar heeft op Wembley flink moeten zweten. Oostenrijk rook in Londen aan een stunt, maar had pech met de VAR: na verlenging wisten de Azzurri tóch de kwartfinale te bereiken.

De nummer twee van de Oranje-poule maakte na het eerste fluitsignaal direct duidelijk dat het zijn huid duur wilde verkopen: Marko Arnautovic liep in minuut één al tegen een gele kaart aan. Diezelfde Arnautovic dook even later in de buurt van het strafschopgebied op, maar het was Italië dat voor rust de beste kansen kreeg: doelman Daniel Bachmann hield Nicolò Barella en Leonardo Spinazzola echter van scoren af. Ciro Immobile trof bovendien het aluminium met een uithaal van grote afstand.

Wedden

Meer odds

In de tweede helft begon Oostenrijk te beseffen dat de Italianen te pakken waren. Een vrije trap van David Alaba ging net over en Arnautovic kopte de bal via de lat achter Gianluigi Donnarumma. Het feestje van de Oostenrijkers werd echter verpest door het VAR-team, waar ook Pol van Boekel deel van uitmaakte: die constateerde dat Arnautovic nipt buitenspel stond, waardoor de 0-1 van Oostenrijk werd geannuleerd.

De ploeg van Franco Foda leek in de slotfase het meest over te hebben: ook Marcel Sabitzer stichtte gevaar en Martin Hinteregger claimde tevergeefs een penalty. Het bleef bij 0-0, waardoor beide landen er een half uur aan vast moesten plakken. In de eerste verlenging deed Italië alsnog zaken, dankzij zijn invallers. Federico Chiesa profiteerde van onachtzaamheid achterin bij de Oostenrijkers en maakte na een knappe actie 1-0. De mannen van Roberto Mancini roken bloed en verdubbelden direct de marge. Oostenrijk kreeg de bal niet weg uit de eigen zestien en Matteo Pessina verschalkte Bachmann in de verre hoek: 2-0.

Oostenrijk wist zich na de wisseling van speelhelft alsnog op te richten: Donnarumma pareerde knap een afstandspoging van Louis Schaub en Sabitzer schoot van dichtbij over. Sasa Kalajdzic kopte vanuit een scherpe hoek zelfs knap de 2-1 binnen, waardoor Italië voor het eerst in bijna 1200 (!) interlandminuten een goal om de oren kreeg. Het dappere Oostenrijk moest het echter doen met de complimenten: Italië is met de schrik vrijgekomen en kan koers zetten naar München, waar op 2 juli België of Portugal wacht.