Lof voor 'danser' Frenkie de Jong: 'Braziliaanse Ronaldo had dat ook en nu Mbappé'

Lof voor 'danser' Frenkie de Jong: 'Braziliaanse Ronaldo had dat ook en nu Mbappé'

27-06-2021 08:28
46

Frenkie de Jong heeft dit seizoen al bijna zesduizend minuten in de benen, maar hij oogt nog altijd topfit op het EK. Personal trainer Randy Sedoc werkte bij Ajax met de 24-jarige middenvelder samen en heeft niets dan lof.

"Frenkie is een beetje als Ronaldo. Hij weet wat er nodig is om de top te halen", zegt de broer van voormalig topatleet Gregory Sedoc tegen de NOS. Hij ziet de Portugese ster als het ultieme voorbeeld. "Het is de gretigheid om jezelf te verbeteren, weten wat er nodig is om de top te halen en uit elk detail je voordeel zien te halen. Dat zie ik ook bij Frenkie de Jong en bijvoorbeeld ook bij Matthijs de Ligt. Alles draait bij hen om het voetbal."

Sedoc was performance coach bij Ajax toen De Jong daar speelde. Ook tijdens diens vrije dagen stond hij de smaakmaker van het Nederlands elftal bij. "Frenkie heeft de motorriek van een danser. Dansend draait hij zijn tegenstander zoek. Hij was al goed met wegdraaien, maar dat hebben we geprobeerd nog sterker te maken door zijn lenigheid te verbeteren en aan zijn heupen te werken. Zijn heupen waren namelijk niet heel flexibel, daar had hij problemen mee."

Secoc roemt het snelle, korte voetenwerk en het reactievermogen van de huidig FC Barcelona-speler. "Dat is echt zijn kracht. Ik heb veel voetballers getraind en bij veel is het reactievermogen minder. Dat maakt Frenkie bijzonder. Met de bal is hij heel snel en wendbaar. Die volledige controle op snelheid zie je zelden. De Braziliaanse Ronaldo had dat ook. Dat snelle wegdraaien uit stilstand en dan ook nog een versnelling plaatsen. Van de huidige spelers zie je het bij Kylian Mbappé."