De Boer komt met verklaring na Malen-wissel: 'Van de zijkant makkelijk praten'

De Boer komt met verklaring na Malen-wissel: 'Van de zijkant makkelijk praten'

27-06-2021 20:41 Laatste update: 21:09
187

Bondscoach Frank de Boer heeft uitleg gegeven over de wissel Donyell Malen/Quincy Promes. Die zorgde voor veel verbazing. Het heeft volgens De Boer te maken met de fysieke capaciteiten van Malen.

Na de rode kaart van Matthijs de Ligt verraste De Boer met het wisselen van Malen voor Promes, die niet goed inviel. "Donyell is een heel explosieve speler die in dit soort wedstrijden na zestig minuten aan zijn taks zit. Mijn plan was om Weghorst in te brengen voor Donyell, maar toen we 4-4-1 gingen spelen heb je iemand nodig die langs de lijn op en neer kan en verdedigend z'n mannetje staat", verklaart De Boer bij de NOS.

Wedden

Meer odds

Pierre van Hooijdonk noemde de wissel 'een Advocaatje'. Ook Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart waren kritisch. "Van de zijkant is het makkelijk praten. Wij weten dat Donyell een fantastische speler is, maar na 60 à 70 minuten de koek op is. Dan moet je wisselen. Vandaar de keuze om hem te wisselen. Kritisch zijn mag, maar ik sta er het dichtste bij. Ik weet hoe de jongens zijn, dit was al voorspeld door ons. Ik wilde 3-3-3 gaan spelen met Berghuis op rechts, Promes op links en Weghorst in de spits. Kort daarvoor viel de 0-2, dus dat kon de prullenbak in."

Bij De Boer heerst verslagenheid. "Dit is een kater die nog wel even duurt. Ik heb zelf een keer de halve finale verloren op penalty's waarin we door hadden moeten gaan", doelt hij op de halve finale in 2000. "Dat slijt niet zomaar even. We moeten als we bij elkaar komen er direct weer staan. Op dit moment zijn de gevoelens zo sterk dat je daar nog even niet aan wilt denken."