Engelse kritiek op 'slome' De Ligt en Oranje: 'Geen reactie, heel zwak'

Engelse kritiek op 'slome' De Ligt en Oranje: 'Geen reactie, heel zwak'

28-06-2021 08:48
133

Gary Neville is kritisch op het Nederlands elftal en Matthijs de Ligt in het bijzonder. Na de rode kaart voor de 21-jarige verdediger stortte Oranje in het EK-ravijn (0-2 tegen Tsjechië).

"Hij oogde sloom en liep verkeerd", analyseert Neville het moment van de handsbal bij ITV. "Als verdediger glijd je alleen uit als je op de verkeerde plek staat. Hij probeert paniekerig zijn eerste fout te herstellen, maar het is gewoon heel slecht verdedigd. Een ervaren, volwassen verdediger laat na zo'n fout de aanvaller lopen om met elf man op het veld te kunnnen blijven staan, een jonge verdediger doet dat niet - met alle gevolgen van dien."

Neville heeft tegelijkertijd mededogen met De Ligt. "Ik heb het zelf meegemaakt als speler van Engeland. Jammer genoeg krijgt hij te maken met massive pressure." Het lag ook niet alleen aan De Ligt, stelt de oud-verdediger van Manchester United. "Een rode kaart hoeft voor een groot voetballand geen reden te zijn om in te storten, maar het was onvermijdelijk dat Tsjechië zou gaan scoren. Op én naast het veld werd niet gereageerd. Heel zwak."