Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk na strafschoppen uit

Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk na strafschoppen uit

28-06-2021 23:45 Laatste update: 23:51
219

Zwitserland speelt aanstaande vrijdag in Sint-Petersburg ten koste van Frankrijk de kwartfinale tegen Spanje. Na een zenuwslopende verlenging moesten penalty's de achtste finale beslissen. Daarin was Zwitserland de gelukkige. De wereldkampioen ligt eruit.

Frankrijk speelde in de groepsfase tegen Portugal, Duitsland en Hongarije in 4-3-3 of 4-3-2-1, maar bondscoach Didier Deschamps besloot het tegen Zwitserland anders te doen en over te schakelen naar 5-3-2. Vooral de timing verraste velen in Frankrijk. 

Frankrijk wist maar moeilijk grip te krijgen op de stugge Zwitsers, maar kreeg via Raphaël Varane wel de eerste kans van de wedstrijd. Niet geheel verrassend was de openingsgoal voor Zwitserland, dat de eerste de beste kans meteen benutte. Maar daar kreeg het wel hulp bij van Clément Lenglet. De verdediger schutterde in een duel met Haris Seferovic, die zonder al teveel moeite binnen wist te knikken. 

De vroege tegentreffer schudde Frankrijk niet wakker. Sterker nog, de meeste dreiging kwam van Zwitserland, waar Breel Embolo de Franse defensie veel problemen bezorgde. De 0-2 bleef Frankrijk echter bespaard, terwijl Adrien Rabiot een kans op 1-1 miste.

Bizarre tweede helft
De wedstrijd kantelde na rust volledig. Zwitserland hoopte Frankrijk vroeg in de tweede helft lam te leggen en kreeg daar een uitgelezen mogelijkheid voor. De Zwitsers riepen om een strafschop nadat een van hun spelers onderuit werd gehaald. De arbitrage ging daarin mee. Oud-PSV'er Ricardo Rodríguez kreeg dé kans om Zwitserland in veilige haven te schieten, maar faalde oog-in-oog met Hugo Lloris, die zijn eerste strafschop in negen jaar tijd stopte.

Dat bleek precies wat Frankrijk nodig had. De Fransen zaten muurvast, maar werden door de save van Lloris in het zadel geholpen en kwamen nog geen minuut later op gelijke hoogte door Karim Benzema. En nog geen twee minuten later was het opnieuw raak voor Benzema en was de comeback compleet. Frankrijk leek erop en erover te gaan, maar hield Zwitserland in leven.

In de slotfase dacht Frankrijk definitief afstand te nemen van Zwitserland. Paul Pogba schoot de bal vanaf een meter of 25 op fantastische wijze binnen en daarmee leken de Zwitsers afgedroogd, maar niets was minder waar. Zwitserland trapte het gaspedaal nog maar eens in en bracht de spanning met nog negen minuten op de klok terug via Seferovic. 

Alles en iedereen bij Zwitserland dacht drie minuten later aan de gelijkmaker, maar Mario Gavranovic zag zijn treffer afgekeurd worden vanwege buitenspel. Het was in de laatste paar minuten vooral een kwestie van tegenhouden voor Frankrijk. Dat daar bijna in slaagde. Bijna, want Gavranovic bracht Zwitserland in minuut 90 in extase met de gelijkmaker, die ditmaal wél telde. Kingsley Coman was in de 95e minuut nog dicht bij het voorkomen van een verlenging, maar hij schoot op de lat.

Verlenging
Het beste was er in de verlenging nog niet vanaf bij Zwitserland en Frankrijk. Benjamin Pavard had al snel de 4-3 op zijn schoen, maar zag zijn inzet worden gekeerd door doelman Yann Sommer. En namens Frankrijk miste Coman een kans.

De pijp leek voor de meeste spelers wel leeg toen de tweede helft begonnen was. De normaal zo dodelijke Kylian Mbappé miste kans na kans en liet ook in de 111e minuut een mogelijkheid op de voorsprong liggen. Invaller Olivier Giroud had kort daarna de 4-3 op zijn schoen, maar schoot op de schoenen van Mbappé, tekend voor de pech die de spits had had. Sommer wist zich in extremis nog te ontpoppen tot uitblinker bij Zwitserland door een kopbal van Giroud te pareren. Geen goals in de verlenging, maar daardoor kreeg de wedstrijd wel het toetje dat het verdiende.

In de eerste strafschoppenserie van dit toernooi hielden Zwitserland en Frankrijk het hoofd koel. Beide landen waren na vier strafschoppen nog altijd foutloos. Toen Admir Mehmedi de vijfde Zwitserse strafschop benutte, was het woord aan Mbappé. De spits miste en daardoor gaat Zwitserland door naar de kwartfinale.