Teleurstelling na mislukt EK: 'Ik zou het spel meer op De Jong hebben ingericht'

Teleurstelling na mislukt EK: 'Ik zou het spel meer op De Jong hebben ingericht'

29-06-2021 10:58
90

Fred Rutten had meer verwacht van Frenkie de Jong. De 24-jarige middenvelder zou volgens de oud-trainer van onder meer FC Twente, Schalke 04 en PSV een grotere rol moeten eisen én krijgen tijdens het mislukte EK van Oranje.

"Speelt Frenkie de Jong goed, dan is Oranje ook top. Hij is een doorgeefluik, daar is hij bij Ajax groot mee geworden. Hij haalt de bal op, draait weg, creëert een man-meer-situatie... Maar dat hebben we sporadisch gezien van De Jong", zegt Rutten bij VI EK LIVE.

Dat heeft ook te maken met het systeem dat bondscoach Frank de Boer hanteerde, aldus Rutten. "Het was daar ook veel te druk (op het middenveld, red.). Marten de Roon stond naast hem en is een uitstekende speler, maar het marcheerde niet."

"Frenkie heeft gewoon niet in zijn rol gespeeld, zoals we die vanaf Ajax kennen. Hij bepaalt voor twintig procent of je wint of verliest. Als hij in zijn rol speelt, is het cruciaal voor dit elftal. Als je hem soms bij Barcelona ziet: dat is gewoon wereldtop."

Rutten vindt dat De Jong, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum een grotere rol hadden moeten pakken en krijgen. "Je kunt niet zeggen dat De Jong een slecht toernooi heeft gespeeld, net als Wijnaldum, maar die jongens hadden net als Memphis hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Ik zou het spel meer op De Jong hebben ingericht."