Revolutie: nieuwe NL League zet KNVB buitenspel, Ajax en Feyenoord remmen af

Revolutie: nieuwe NL League zet KNVB buitenspel, Ajax en Feyenoord remmen af

29-06-2021 11:26 Laatste update: 29-06-2021 11:26
335

Revolutie in Zeist: de 34 profclubs in Nederland lanceren de NL League en plegen daarmee een coup, waarmee de KNVB buitenspel wordt gezet. Dat meldt Voetbal International. Alleen Ajax en Feyenoord zijn (nog) niet akkoord met de plannen.

Na bijna negen maanden van voorbereidingen hebben de clubs onder leiding van de Eredivisie CV een formatie-akkoord bereikt over de NL League, weet VI. Het houdt in dat de KNVB vanaf 2025 niets meer te zeggen heeft over het Nederlandse profvoetbal, mits de plannen doorgaan.

Zeker is dat nog niet: Ajax en Feyenoord denken ook aan hun eigen belangen en stribbelen tegen. De deelname van de clubs uit Amsterdam en Rotterdam is essentieel, omdat zij de helft van de Eredivisie-waarde vertegenwoordigen. 'Het is een tijdbom onder een perfect geregisseerde coup, die snel moet worden gedemonteerd', aldus VI.

"De beslissing is genomen. Dat is een grote stap 1", reageert Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, tegenover VI. "Nu is het belangrijk om iedereen aangesloten te houden. Ajax, KNVB en alle andere clubs. Binnenkort gaan we andermaal in overleg."

In de NL League gaat veel, zo niet alles op de schop: de KNVB krijgt veel minder te vertellen en wordt in een faciliterende rol geduwd, terwijl er veel meer geld moet vrijkomen voor Nederlandse clubs, die daardoor weer een vuist moeten kunnen maken in Europa. Ook moet het competitieschema en licentiesysteem door de clubs zelf bepaald gaan worden.

De NL League omvat vijf competities: de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Eredivisie Vrouwen, E-Divisie en Rocket League E-Divisie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie