Sterling en Kane schieten Duitsland in explosieve slotfase naar huis

29-06-2021 19:50
323

Engeland speelt aanstaande zaterdag de kwartfinale van het EK tegen Zweden of Oekraïne. Na een explosieve slotfase werd Duitsland geëlimineerd en daardoor zijn alle ploegen uit de Poule des Doods uitgeschakeld: 2-0.

Het voetbalpubliek werd maandag verwend met de topwedstrijden Kroatië - Spanje en Frankrijk - Zwitserland, maar moesten bij Engeland - Duitsland lang wachten op spektakel. Beide ploegen weigerden te veel risico nemen en oogden statisch en afwachtend.

De eerste grote kans van de wedstrijd was van Sterling, maar werd uitstekend onschadelijk gemaakt door de Duitse doelman Manuel Neuer. En aan de andere kant herhaalde Jordan Pickford dat bij een inzet van Timo Werner. Dat zowel Engeland en Duitsland weinig risico in het spel legde, zorgde voor een tamme en matige eerste helft. Pas voor de rust veerde het publiek op door een grote kans van Harry Kane, maar op het laatste moment werkte Thomas Müller de bal vlak voor de lijn weg.

De wedstrijd werd in de slotfase alsnog waar men vooraf op had gehoopt. Na rust was het woord eerst aan Kai Havertz, maar nadat hij een mogelijkheid gebeurde er lang weinig. Tot twintig minuten voor tijd. De Engelse bondscoach Gareth Soutgate bracht de bejubelde Jack Grealish voor Bukayo Saka, waarna Raheem Sterling de ban brak voor Engeland. De aanvaller van Manchester City passeerde Neuer van dichtbij nadat Luke Shaw de bal perfect voorgaf.

Thomas Müller, wiens interlandcarrière vlak voor het EK nieuw leven werd ingeblazen, zal de komende dagen minder goed slapen. Met nog acht minuten op de klok kreeg hij dé kans om Duitsland op gelijke hoogte te zetten, maar hij faalde in kansrijke positie oog-in-oog met Pickford. Het was de enige kans die Duitsland in de tweede helft kreeg.

Kort na de misser van Müller deelde Engeland de definitieve nekslag uit. Uitgerekend de ingebrachte Grealish bracht de bekritiseerde Kane in stelling, die de Engelse fans in extase bracht en Engeland een plaats in de kwartfinale bezorgde.