Spanje ontsnapt: Zwitserland buigt nu wel in bloedstollende strafschoppenserie

Spanje ontsnapt: Zwitserland buigt nu wel in bloedstollende strafschoppenserie

02-07-2021 20:42 Laatste update: 20:45
64

Spanje heeft zich ten koste van Zwitserland geplaatst voor de halve finale van het EK. Net als Frankrijk beet La Roja zich in de reguliere speeltijd stuk op de Zwitsers, maar de ploeg van bondscoach Luis Enrique kwam in de bloedstollende strafschoppenserie met de schrik vrij.

De Zwitsers zorgden in de achtste finale voor een ware stunt door wereldkampioen Frankrijk na strafschoppen uit te schakelen. Ten opzichte van dat duel ontbrak aanvoerder Granit Xhaka. Uitgerekend diens vervanger Denis Zakaria stond aan de basis van de Spaanse openingstreffer door een schot van Jordi Alba van richting te veranderen. Hij liet doelman Yann Sommer daarmee kansloos. Het was alweer het tiende eigen doelpunt tijdens dit toernooi.

Wedden

Meer odds

Spanje had na die treffer de controle en was via César Azpilicueta dicht bij de 2-0, maar de verdediger kopte uit een hoekschop in de handen van Sommer. De ploeg van bondscoach Luis Enrique verzuimde echter door te drukken en daardoor kwam Zwitserland beter in de wedstrijd. Steven Zuber wilde een penalty nadat hij werd neergehaald, maar de middenvelder stond buitenspel. Het was een waarschuwing, die onvoldoende ter harte werd genomen door de Spanjaarden.

Ook in de tweede helft koesterde Spanje het balbezit, terwijl Zwitserland loerde op een uitbraak. Zakaria kreeg een kopkans uit een hoekschop, maar miste nipt het doel. Zuber zette Unai Simón niet veel later aan het werk. Na 68 minuten kreeg Spanje het deksel op de neus. Aymeric Laporte en Pau Torres liepen elkaar in de weg, waarop Freuler ploeggenoot Xherdan Shaqiri in stelling wist te brengen: 1-1.

Freuler vertolkte een kleine tien minuten later opnieuw een hoofdrol, maar ditmaal in negatieve zin. De Atalanta Bergamo-middenvelder zette een stevige tackle in op Gerard Moreno en kreeg rood. Dat leek zwaar gestraft, maar Zwitserland moest wel met tien man verder. Spanje wist echter niet door te drukken, waardoor voor beide landen voor de tweede keer op rij een verlenging wachtte.

Daarin schoot Moreno meteen van dichtbij rakelings naast. Het was het startsein voor een Spaanse stormloop, waarin Sommer zijn land op de been hield door de ene na de andere bal uit zijn doel te houden. De keeper wist keer op keer de Spanjaarden te frustreren en tankte zo vertrouwen voor de penaltyserie, want die wist Spanje niet meer te ontlopen.

Het was Sergio Busquets die de eerste penalty meteen op de paal schoot. Hij was zeker niet de enige. Unai Simón keerde de pogingen van Fabian Schär en Manuel Akanji, terwijl uitblinker Sommer Rodri van scoren hield. Nadat Ruben Vargas vervolgens over schoot, wist Mikel Oyarzabal de Spaanse klus alsnog - en met het nodige geluk - te klaren.

Spanje neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van de kraker tussen België en Italië. Die landen staan vanaf 21.00 uur tegenover elkaar in München.