Gouden generatie van België laat het weer liggen: Italië door naar laatste vier

02-07-2021 22:56
568

Italië gaat in de halve finale van het EK tegen Spanje spelen. De Azzurri waren in een zeer boeiend voetbalgevecht België de baas: 1-2.

De kwartfinale met op papier het meeste allure maakte vanaf de aftrap de verwachtingen waar. Beide landen waren met aanvallende intenties naar München gekomen en dus kregen zowel Gianluigi Donnarumma als Thibaut Courtois het nodige werk in de openingsfase. Laatstgenoemde moest zelfs een doelpunt incasseren, maar na bestuderen van de beelden bleek dat Leonardo Bonucci buitenspel had gestaan.

Vervolgens was het de beurt aan de Italiaanse doelman om uit te blinken. Hij pareerde op fabelachtige wijze een inzet van Kevin de Bruyne en die redding bleek acht minuten later goud waard te zijn. Nicolo Barella vond na een knappe actie namelijk de verre hoek en zette, ditmaal reglementair, zijn land op voorsprong.

Dat was een tik waar onze zuiderburen zichtbaar even last van hadden. Dat het voor rust ook nog 0-2 werd, was dan ook geen verrassing: Lorenzo Insigne sneed vanaf links naar binnen, legde de bal klaar voor zijn rechter en krulde hem zo de kruising in. Een definitieve marge bleek dat echter niet te zijn. In de laatste minuut van de eerste helft kregen de Rode Duivels een twijfelachtige penalty te nemen en werd het via Romelu Lukaku 1-2.

Alle reden voor België om in de tweede helft de aanval te blijven zoeken en dat deden ze dus ook. De druk op het Italiaanse doel werd groter en meerdere malen zag het er naar uit dat de blauwe defensie moest capituleren, maar Giorgio Chiellini en zijn secondanten bleven overeind. Zelfs toen Lukaku de bal voor het intikken had, wist Leonardo Spinazzola zich met gevaar voor eigen leven nog voor de bal te gooien.

In de slotfase gaven onze zuiderburen alles en hoopten ze alsnog een gelijkmaker te kunnen forceren. Er kwamen zelfs nog vijf extra speelminuten bij, maar ook daarin viel de goal niet meer. Daardoor blijft de gouden generatie van België wederom met lege handen achter en gaat Italië de halve finale op Wembley tegen Spanje spelen.