België neemt afscheid van gouden generatie: 'We hebben ons DNA verloochend'

België neemt afscheid van gouden generatie: 'We hebben ons DNA verloochend'

03-07-2021 09:28
195

België neemt na de uitschakeling tegen Italië op het EK al voorzichtig afscheid van zijn gouden generatie. De teleurstelling is groot bij onze zuiderburen, nadat de Rode Duivels er weer niet in slaagden om een prijs te winnen.

Het Laatste Nieuws denkt dat dit voorlopig weleens de laatste kans geweest kan zijn voor België op succes. 'Ciao, gouden voetbalkinderen', klinkt het. Dat krijgt veel bijval in andere kranten. 'De gouden generatie kan weer niet oogsten', stelt onder meer ook De Morgen. De Standaard heeft het over 'de bittere nasmaak van net niet'.

Sporza-commentator Peter Vandenbempt is meer uitgesproken en richt zijn pijlen op bondscoach Roberto Martínez. "We hebben het DNA waarmee we de wereld veroverden verloochend", laat hij weten. "Kijk, het is perfect mogelijk dat je uitgeschakeld wordt door Italië op een EK. Maar ik vind het een enorme teleurstelling wat de Belgen de voorbije weken hebben laten zien. Drie jaar geleden (België werd derde op het WK, red.) veroverden we de wereld met onze manier van voetballen. Morgen vertrekken we naar huis en stel je de vraag: wat hebben de Duivels nagelaten op dit EK? Niets eigenlijk."

Volgens Vandenbempt dachten de Rode Duivels net als Portugal (EK 2016) en Frankrijk (WK 2018) op een 'cynische manier' een prijs te kunnen pakken. "Wel, Italië bewijst het tegendeel. Het is wel duidelijk geworden dat we geen absolute topploeg hebben als er enkele sleutelspelers ontbreken. We hebben geen tien spelers van wereldklasse, wel maar een stuk of vijf. De Duivels afgetroefd tegen een dartel en speels Italië."

La Gazzetta dello Sport heeft geen boodschap aan de Belgische klaagzang. 'Fabuleus Italië, je staat in de halve finale! Barella en Insigne zinken Lukaku's België', kopt de roze sportkrant. 'Wij kunnen nu zingen. Lukaku is niet meer eng en De Bruyne is ontmanteld. Wij kunnen de feestzaak betreden, die enkel is weggelegd voor de vier beste landen van Europa. Om dat doel te halen hebben we de nummer één van de wereld uitgeschakeld.'